Anklagade mobbare hängs ut på nätet efter flickans självmord
Anklagade mobbare hängs ut på nätet efter flickans självmord

Polisen misstänker att den 13-åriga flickan tog sitt liv efter att hon trakasserats på nätet. Nu hängs anklagade "mobbare" ut på internet. – Det kan leda till att människor tar lagen i egna händer, säger Mikael Nyqvist på länskriminalen till metro.se.

"Hoppas att han blir straffad."
"Finns all anledning att hänga ut dem!"
"De ska få lida."

Det är några av alla de hatiska kommentarerna som har postats på olika nätforum efter att den 13-åriga flickan i Kumla tog sitt liv i fredags. Polisen misstänker att kränkningar som flickan har utsätts för på internet ligger bakom självmordet. Flera personer har hängt ut "mobbare" som anklagas för att ligga bakom trakasserierna. Det är Mikael Nyqvist, rotelchef på länskriminalen i Örebro län, kritisk till. 
– Det är inte bra. Det kan vara grundlösa anklagelser som kan göra väldig skada. 
– I värsta fall leder det till att felaktigt utpekade gärningsmän råkar illa ut, att folk tar lagen i egna händer. Det kan gå fort på internet, och då får vi en rättsskipning som vi inte vill ha och som kan leda till lynchmobbar som de vi såg i Göteborg, säger han, med hänvisning till Instagram-upploppen. 

Utredningsarbetet bedrivs nu i två spår. Den nätmobbning som flickan misstänks ha utsatts för är det ena. Det andra är att någon eller några ska ha hotat att sprida kränkande bilder på 13-åringen på internet. Åklagare har inlett en förundersökning om utnyttjande av barn för sexuell posering. 

Polisen kopplade tidigare en 15-årig pojke till ett alias som misstänks vara inblandad i sexualbrottet. Det spåret har nu svalnat. 
– Det spåret är i nuläget inte hetare än något annat. Vi jobbar på bred front. Vad som ligger bakom den förändringen kan jag inte gå in på. Utredningen är inne i ett känsligt skede, säger Mikael Nyqvist.

Efter flickans självmord har polisen gått igenom anmälningar för att hitta flera drabbade. En flicka, som är ungefär jämnårig med 13-åringen, har identifierats. 
– Hon verkar ha blivit utsatt för liknande brott. Vi har hållit förhör med henne i dag, men vad som framgått där kan jag inte gå in på, säger Mikael Nyqvist.
Kände de varandra?
– Vi kan inte utesluta det.

Det finns i nuläget inga misstänkta i ärendet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset