Författaren David Lagercrantz menar att det är att stort missförstånd att han hittat på citaten från Zlatan Ibrahimovic.
Författaren David Lagercrantz menar att det är att stort missförstånd att han hittat på citaten från Zlatan Ibrahimovic.

Många medier rapporterade att författaren David Lagercrantz hade hittat på alla citat i boken "Jag är Zlatan", men nu slår han hårt tillbaka mot det han kallar för mediernas avsiktliga missförstånd. – Jag blir mörkrädd, säger han.

Det stormade kring författaren David Lagercrantz under dagen när flera medier rapporterade om hur han hade hittat på alla citat i boken "Jag är Zlatan" från 2011.

När Metro pratar med honom är han minst sagt upprörd.

– Det här är så otroligt olyckligt, sånt jävla missförstånd så jag blir helt olycklig. Det är en storm i ett vattenglas, och DN-artikeln – de har avsiktligt missförstått mig. Jag blir mörkrädd. 

David Lagercrantz är i London för att lansera en bok och hade under ett framträdande pratat om hur man hittar en annans röst, och det var där det blåste upp till storm, säger han.

– Då sa jag att om man ska skapa autenticitet så är det ett väldigt dåligt redskap att citera direkt – det som kanske låter autentiskt när man talar blir alldeles för pratigt i en bok. Du måste koncentrera det, och själv tror jag på det litterära berättandet. Så jag såg det inte som min uppgift att bara citera Zlatan ordagrant, rakt av, utan hitta essensen av det han sa, hitta idiom som kändes som Zlatan.

Enligt Lagerkrantz var både han och Zlatan underfund med att de var tvugna att arbeta med dramaturgi för att nå ut till läsarna.

– Det är inte så att jag har hittat på något, men det är ingen intervjubok där jag sitter och skriver ner exakt vad Zlatan säger. Han har ju godkänt varenda jävla mening. Zlatan var dels en fantastisk berättare, mycket bättre än vad folk kan ana, och dessutom en fantastisk redaktör. Han hade hur många synpunkter som helst, och i den meningen är ju verkligen varenda citat hans, säger David Lagercrantz.

– Vi hittade liksom en litterär ton som kändes som Zlatan, och var Zlatan egentligen mer än ett ordagrant citerande. Hade jag citerat Zlatan korrekt så hade den här boken varit glömt för länge sen, och framförallt hade den inte nått ut till kidsen i förorterna och blivit hela den här sociala rörelsen.

David Lagercrantz menar att alla bra litterära verk, filmer och sånger som känns äkta, gör det därför att de som skapat dem har lagt ner hårt arbete på att hitta essensen av det som ska sägas, inte för att de förmedlar ordagrant det som en person först tänker och säger. 

– Men det är klart att det finns en massa citat som är direkta också – Zlatan är en fantastisk one-liner-maskin.

​Är det vanligt att göra som du har gjort?

Jag skulle säga att du måste göra på det sättet för att nå ut. Det finns ingen människa på jorden som bara rakt upp och ner kan dra sitt liv. Och ska man komma nära en berättelse man måste ju också gå tillbaka många gånger, man måste fortsätta för att få fram detaljer och väcka minnen och sådär, säger han.

– Är det någon på allvar som har trott att den här boken bara är ett långt citat? Har folk trott att jag satte mig ner med en bandspelare och Zlatan bara drog boken?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset