Cirkus maximum anklagas för att slå sina djur och att skapa falska Facebookprofiler när de sedan hamnar i blåsväder. Detta efter att en film där en person filmat cirkusens djur blivit viral. Cirkus maximum nekar till alla anklagelser.

Video: Emma Engqvist/Facebook

Akt 1

Söndagen den 21 maj uppträdde cirkusen Cirkus maximum i Järfälla i nordvästra Stockholm. I samband med detta valde ett gäng djurrättsaktivister att besöka cirkusen, som de menar utnyttjar djur.

En av aktivisterna, Emma Engqvist, valde då att filma cirkusens djur för att se hur djurhållningen gick till. Emma ställde en kamera med stativ på en plats i närheten av djuren och satte sig i en stol bakom den.

– Jag är djurrättsaktivist och samarbetar med Djurrättsalliansen. Ofta när vi kommer dit och demonsterar är vi där ett par timmar och hinner därför inte se så mycket av hur djuren har det, endast runt föreställningarna. Nu ville jag få en rättvis helhetsbild och se hur de sköter djuren under hela dagen. Så jag åkte dit på morgonen och ställde upp kameran på ett lågt krön intill bilvägen som var mellan mig och cirkusen. Jag satt bakom det låga krönet och kameran i en solstol, säger Emma till Viralgranskaren

LÄS MER: Nej, det här är inte en rättvis jämförelse över hur Clinton, Obama och Trump klätt sig

I videon från händelsen syns en barbröstad man gå fram och inspektera kameran för att sedan springa iväg med den.

”Se själva i videon här nedan hur den barbröstade mannen smyger på mig när jag solar (blundandes, anledningen till att jag inte ser honom smyga). Vad som kan vara värt att veta är att jag sitter en (1!) meter ifrån kameran när en av de fem cirkusmänniskorna kommer och stjäl den framför mina ögon.”, skriver Emma i Facebookinlägget där hon lagt upp videon som i skrivande stund delats över 2 500 gånger, och fortsätter:

”Vad som inte riktigt hörs i klippet är hur jag ropar efter dem att jag ringer polisen, de skrattar för högt åt att de fem vuxna männen just stulit något från en ensam tjej.”.

I videon syns en djurskötare stå och knuffa med sitt ben på en sovande nötkreatur, någonting som väckt mycket upprörda känslor på sociala medier.

LÄS MER: Nej, hundägare behöver inte oroa sig för asiatiska skalbaggar

Helena Schicht är turnéledare på Cirkus maximum och medger att de tog Emmas kamera. Hon menar dock att Emma som lagt upp filmen inte ger en rättvisande bild av händelsen.

– Ja, vi tog väl den. Men de får gärna komma och filma våra djur. Men de hade satt upp ett stativ på en kulle och lagt sig på andra sidan vallen. Så kameran stod på stativet bara rullade. Det handlar ju om vårt privatliv, vi bor ju och arbetar där. De visste ju inte vad som filmades, om det kanske sprang barn i vägen, säger hon till Viralgranskaren.

Schicht nekar också till att Cirkus maximum skulle slå sina djur.

– Jag har pratat med stallmästaren och vi har tittat på den här filmen både en och två och fyra gånger. Han går och buffar på djuret för att det ska resa på sig eftersom det snart var dags för föreställning, men det var ju bara en lätt buffning. Mannen som buffade på kon ses ju senare i videon ömt klappa på den.

Emma Engqvist håller inte med om att det rörde sig om en oskyldig knuff.

– Jag ser cirkusar som rent djurplågeri, det är ju en form av slavhållning. Det är inga hårda sparkar, men han står och sparkar på ett djur. Skulle en barn sparka på dig eller mig skulle det inte göra så speciellt ont, men ingen skulle heller tycka att det var okej.

I efterhand beskriver Emma händelsen som väldigt obehaglig.

– Det är en halvnaken man som plötsligt står och nästan lutar sig över en ensam tjej . Det var väldigt obehagligt. Nu försöker Cirkus maximum få det att framstå som att vi var flera aktivister där och filmade. Det hade varit jättetrevligt och ha sällskap. Men nu var det bara jag, en ensam tjej.

Ord står alltså mot ord. Men historien slutar inte där.

Akt 2

Under tisdagskvällen publicerade nämligen Djurens rätt på sin facebooksida ett inlägg med rubriken ”CIRKUS MAXIMUMS DUNDERTABBE” och som anklagar Cirkus maximum för att skriva fejkade kommentarer. Där visas en numera borttagen facebookstatus som Cirkus maximum råkade lägga upp på sin facebooksida.

”Hej har besökt cirkusen ganska många gånger eftersom jag är en hobby fotograf och gillar annorlunda miljöer. Jag var på cirkusen när aktivisterna var där. Såg ingen som sparkade eller misshandlade dem”, inleds det skärmdumpade inlägget som Cirkus maximum tog bort efter tre timmar.

LÄS MER: Så utnyttjar de svenska storföretagen blufftävlingar på Facebook

Helena Schicht bekräftar att inlägget publicerats på deras Facebooksida, men menar att det var ett ärligt misstag.

– Det är en god vän som hjälper mig med facebooksidan. Hon skulle lägga in ett inlägg på sin privata facebooksida men råkade lägga upp det på vår sida. Det blev bara fel och sedan tog vi bort det efter några timmar.

Djurens rätt, som la upp facebookstatusen, säger att det inte var personer kopplade till deras organisation som la upp videon eller demonstrerade i Järfälla. Man säger att man inte heller har några detaljer om händelsen.

Akt 3

Inte heller där slutar historien. Klockan 8:52 under onsdagen publicerade Nöjesguiden en artikel där Cirkus maximum anklagas för att använda sig av fejkkonton på Facebook. Detta då en Facebookprofil med namnet ”Emelie Johanssen” ska ha kommenterat som följande under ett inlägg på Cirkus maximums Facebookvägg.

”Det var jag som skrev det och bad dom lägga ut det på sin sida. Eftersom jag inte vill få en massa påhopp så skrev jag inte det i inlägget”, skriver personen och fortsätter med ett försvar av cirkusen.

Det numera borttagna kontot var dock uppenbart falskt. Detta eftersom profilbilden är tagen från en rysk internetsida utan koppling till personen och då personens konto enligt Nöjesguiden var nystartat.

Förklaringen som gjordes av fejkkontot är dock helt annorlunda än den Cirkus maximum ger Viralgranskaren. Och Helena Schicht nekar till att inlägget skulle komma från deras sida.

– Som sagt var det min vän som råkade lägga upp inlägget på vår Facebooksida, och hon finns. Det här är bland det roligaste jag hört, sådana här fejkprofiler sysslar man inte med det gör vi självklart inte.

LÄS MER: Professorn: Scientologi-organisation sprider lögner om adhd

Klockan 02:03 uppdaterades Cirkus maximums sida på Wikipedia av en användare med amerikansk ip-adress, som redigerat sidan tre gånger mellan 02:03 och 02:09. Nu handlar en hel sektion av Wikipediasidan om ”Cirkus Maximum i blåsväder”. Där anklagas Cirkus maximum för ”fake news” och fejkprofilen tillskrivs Cirkus maximum. Intressant där är att personen som lagt till ändringarna i Wikipediaartikeln i sin sista ändring går under användarnamnet ”EmelieJohanssen”, samma namn som fejkprofilen som tillskrivs Cirkus maximum. Ändringen drogs tillbaka vid elva-tiden under onsdagsförmiddagen.

Ord står alltså mot ord i berättelsen. Den ena sidan menar att Cirkus maximum slagit sina djur och sedan försvarat sig med fejkprofiler. Cirkus maximum menar istället att djurskötaren bara buffar nötkreaturet lite lätt och att Facebookuppdateringen var ett ärligt misstag.

Uppdatering: Tidigare stod det att fejkprofilen kommenterade på inlägget på Djurens rätts Facebooksida. 

LÄS MER: Har du fått en mystisk vänförfrågan på Facebook?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset