Donald Trump ska ha fått ut minst 3,7 miljarder kronor från sin pappas imperium.
Donald Trump ska ha fått ut minst 3,7 miljarder kronor från sin pappas imperium.

New York Times har publicerat en granskning där tidningen anklagar president Donald Trump för skattesmitning under 1990-talet. Trump har nekat, men utreds nu för bedrägeri.

Den påstådda skattesmitningen rör arvet familjen Trump delade upp efter att presidentens föräldrar, Fred och Mary Trump, gick bort 1999 respektive 2000.

Rör sig om miljarder

Enligt New York Times ska Trump ha fått ut minst 3,7 miljarder kronor från sin pappas imperium. Dessa pengar ska enligt tidningens rapportering ha kommit direkt från skattesmitning.

LÄS MER: Trump anklagad för rasistiskt språkbruk av sparkad svart medarbetare

Enligt New York Times fick Donald Trump och hans syskon ut mer pengar av arvet genom att inte betala de skatter som lagarna kräver när det gäller arv och gåvor. Detta genom att upprätta blufföretag som kunde dölja gåvorna.

Skattemyndigheten granskar uppgifterna

Efter anklagelserna ska nu skattemyndigheterna i New York granska uppgifterna.

“Skattemyndigheten går igenom anklagelserna i NYT-artikeln och vidtar kraftfullt alla lämpliga åtgärder för efterforskning”, uppger James Gazzale, talesperson för skattemyndigheterna i staten New York i ett uttalande.

LÄS MER: Kvinna gav Trump långfingret – fick sparken

Nekar till anklagelserna

Presidenter, presidentkandidater och vicepresidentkandidater har som tradition i USA att offentliggöra sina deklarationer. Donald Trump har dock vägrat att göra detta.

LÄS MER: Trumps kommunikationschef Hope Hicks avgår – efter Rysslandsförhör

Efter anklagelserna nekar Donald Trump och hans familj till att de ska ha något att göra med skattefifflandet.

”The New York Times anklagelser om bedrägeri och skatteflykt är 100 procent falska, och mycket ärekränkande. Det förekom inget bedrägeri eller skatteflykt av någon. De fakta som The Times baserar sina falska anklagelser på är extremt felaktiga”, skriver Charles Harder, en av Donald Trumps advokater, i ett uttalande till New York Times.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset