En gymnastikförening i Sverige riskerar uteslutning sedan ett barn pressats till gråt av tränaren. Arkivbild.
En gymnastikförening i Sverige riskerar uteslutning sedan ett barn pressats till gråt av tränaren. Arkivbild.

Svenska gymnastikförbundet har anmält den förening där ett barn pressas till gråt av sin ledare.Föreningen riskerar också uteslutning från förbundet.

Gymnastikförbundet uppmärksammades på en video på Facebook som visar att en gymnastikledare trycker ner ett barns ben så hårt, för att barnet ska ner i spagat, att barnet börjar gråta, skriver Expressen.

På fredagsmorgonen hade förbundets generalsekreterare Johan Fyrberg ett möte med föreningen, som egentligen är två föreningar som går under samma namn, och krävde att de omdiskuterade träningsmetoderna upphör snarast. Föreningarna har fått skriva under ett delgivningsprotokoll med en rad olika åtgärder.

– Vi har varit väldigt tydliga och de har definitivt förstått allvaret. All form av yttre våld måste omedelbart upphöra. Förekommer sånt här kan man inte vara medlem i Svenska gymnastikförbundet. Nästa steg är uteslutning ur förbundet, säger Fyrberg till TT.

Kan vara skadligt

Sedan Fyrberg uppmärksammades på filmen har han varit i kontakt med experter inom internationella gymnastikförbundet och fått bekräftat att det både är olämpligt och kan vara direkt skadligt att trycka ner ett barns ben i spagat.

– Jag har också varit i kontakt med de kommuner där de här föreningarna är verksamma och upprättat en orosanmälan mot eventuellt våld mot barn, säger han.

– Jag har tydligt meddelat genom orosanmälan att jag inte kan ta ansvar för det som sker, vi är ett idrottsförbund och ingen myndighet. Jag kan inte heller bedöma hur kommunerna ställer sig till att tillhandahålla lokaler till föreningarna.

Fyrberg har redan börjat förbereda ett uteslutningsärende. Men det handlar inte om händelsen med barnet, utan om att föreningarna inte uppfyller villkoren för att vara en förening.

Nya kulturen fungerar

Efter en rad händelser och kritik mot gymnastikföreningar och ledare gjordes en extern utredning i gymnastikförbundet 2012 där man tittade på beteendet i stort inom svensk gymnastik. Utifrån det upprättades en uppförandekod med tillhörande utbildningspaket samt en särskild juridisk nämnd för att juridiskt kunna pröva det som kan kopplas till överträdelser. Även en gymnastikombudsman infördes.

– Den stora förändringen som skedde är att vi fick en kultur där vi omedelbart reagerar och agerar när sånt här inträffar. Det här fallet, som är oerhört tragiskt och tråkigt, visar att det fungerar, säger Fyrberg.

– Barnrättsperspektivet är faktor ett i vårt förbund. Min starkaste reaktion när det gäller det här fallet är inte bara träningsmetoden utan också hur man förhåller sig till barn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset