Kursgårdsinnehavaren Ann-Louise Danielsson bakar allt själv. Men hon får inte använda termen ”hembakat” enligt Orsa kommuns Miljökontor – för termen är vilseledande för kunderna, skriver dt.se. ”De inte är så dumma att de inte vet vad de här innebär”, säger Marie Louise Danielsson till Metro.

Privat/TT/Fredrik Sandberg

Ann-Louise Danielsson äger och driver en kursgård utanför Orsa, där hon lagar och bakar all mat och bakverk. Men kommunens miljökontor anser skyltarna med "hembakat" och "hemlagat" kan vara vilseledande för kunderna. 

I princip allt i Ann-Louise Danielssons kafé och restaurangverksamhet som ligger utanför Orsa i Dalarna är bakat på plats i köket på kafét i Orsa i Dalarna. Hon öppnade verksamheten i juni och i förra veckan genomförde Orsa kommun en livsmedelsinspektion av verksamheten. Miljökontoret hade anmärkningar på att Ann-Louise Danielsson skyltade om att sortimentet var ”hembakat” och ”hemlagat”, rapporterar dt.se.   

LÄS MER: Här förbjuds butiker att slänga mat 

Kommunens inspektör menar att det kan uppfattas som vilseledande för kunderna och att hon borde ha en skylt som förklarar att allt tillretts på plats i kaféet. Eller skriva ”härbakat” i stället för ”hembakat”. 

– Jag menar att jag inte alls vilseleder mina kunder, att de inte är så dumma att de inte vet vad det här innebär, säger Ann-Louise Danielsson och fortsätter: 

– För mig betyder det fruktansvärt mycket att det är pondus i hembakat och hemlagat. Det är status och ett viktigt ord. Det betyder för mig att det är gjort från grunden. 

Miljökontoret i Orsa menar att termen hembakat bör förklaras, att Ann-Louise Danielsson skriver att det är tillverkat från grunden. 

– Jag ville få fram en definition vad hembakat är, det inte självklart att alla vet vad det är. Det är ett väldigt säljande uttryck, då står det om i bestämmelser om vilseledande märkning om andra säljande uttryck om "äkta" och "lyxigt", man ska förklara varför, säger inspektören till Metro. 

Inspektören berättar vidare att Ann-Louise Danielssons ärende inte är högprioriterat hos kommunen, utan det kommer att följas upp när det är dags för en inspektion om ett år. 

– Kommer inte att ge något vite eller någonting för att jag tvingar henne att göra det här. Det jag begär är att hon skriver en förklaring vad hon menar. 


LÄS MER: Butikerna skänker bort mat – för att minska matsvinnet

Ann-Louise Danielsson menar att uttrycket hembakat betyder att det är bakat på plats, och för de kunder som undrar säger hon att hon bakat allt själv.

– Det är ingen som frågar om man gjort det här eller hemma, det betyder ju att man gjort det från grunden, säger Ann-Louise Danielsson. 

Att kunderna skulle få för sig att bakverken är tillredda i Ann-Louise Danielssons hus, är det en ingen som tror: 

– Det är inget vilseledande här för fem öre.

Livsmedelsverket säger till dt.se att det inte finns någon generell regel kring skyltar med "hembakat" om bakverk som är tillredda i restaurangen. Men understryker samtidigt att det inte är Livsmedelsverkets uppgift att avgöra hur termen definieras. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa