När Ann-Mari fick en chocknota för att reparera den gamla mercan hade hon ingen aning om hur hon skulle betala. När hon satte sig för att tigga hade hon ingen aning om hur stort det skulle bli. – Jag har inte så många Facebookvänner men det brakade lös, det är helt fantastiskt.

Facebook/Ann-Marie Mattisson

Ann-Mari Mattisson, 43, från Luleå kunde ha råkat ut för bilhaveri en bättre månad. Räkningarna travade upp sig och sonen hade precis tagit körkort när Mercedesen från 1988 plötsligt inte ville längre.

– Det visade sig att det var vattenpumpen och verkstaden skulle ha 4100 för att fixa det, säger hon till Metro.

Det var pengar som inte fanns men bilen måste repareras. När en kollega på färghandeln kom in på jobbet och sa ”hej hej” kom hon på lösningen.

– Där har vi det, jag måste tigga. Det poppade upp spontant och jag satte mig på backen.

En kollega tog en film på Ann-Mari som satt utanför butiken. I bildtexten har hon skrivit ut sitt mobilnummer och en uppmaning om att skicka pengar via banktjänsten Swish. 

Det som följde var inget annat än ett Facebookmirakel. Filmen har setts nästan en halv miljon gånger och delats och kommenterats av tusentals. 

LÄS MER: MIgranterna vill tigga – säljer träskedar

Ganska snabbt var pengarna till verkstaden inne på kontot men trots att hon skrev i kommentarsfältet att det fick vara nog fortsatte pengarna rulla in. Då blev det Ann-Mari som fick börja agera välgörare i stället. 

– Det var en liten tjej som ville ha 300 kronor till en kaninunge. Hon hade så liten veckopeng så det skulle ta så lång tid att att få ihop pengarna. Efter att ha pratat med hennes föräldrar så gav jag henne pengarna. 

För resten av överskottet planerar hon bland annat att köpa mat till stadens behövande.

Nästan alla har varit positiva till upptåget men några har tyckt att det varit okänsligt mot de som sitter och tigger utanför butiker varje dag.

– Av de över 200 sms jag fått är det bara fem som varit negativa och tyckt att jag stampar på samhällets lägsta när jag sätter mig och tigger, men det var inte syftet, det var mest en kul grej.

Ann-Mari bjuder ofta på sig själv och kommer att tacka de som hjälpt henne på ett speciellt sätt på Facebook.

– När jag började inse att pengarna skulle räcka lovade jag att sjunga i min reparerade bil. Men det är lite nervöst nu när det blivit så stor publik, berättar hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset