"Jag började lära mig nya saker. Som att 15 000 tuppkycklingar gasas ihjäl varje dag i Sverige för att de inte fyller någon funktion inom äggindustrin", skriver Anna Åslund om valet att sluta äta kött.
"Jag började lära mig nya saker. Som att 15 000 tuppkycklingar gasas ihjäl varje dag i Sverige för att de inte fyller någon funktion inom äggindustrin", skriver Anna Åslund om valet att sluta äta kött.

Jag började läsa på om hur vår konsumtion av animaliska produkter påverkar klimatet, djuren och inte minst vår egen hälsa. Allt jag kunde tänka på var hur jag, under mina då 24 år, aldrig tidigare reflekterat över mina kost- och levnadsvanor utan snarare ätit kött- och mejeriprodukter för att ”det är det vi alltid har gjort”, skriver Anna Åslund.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Du som läser det här kanske ryggar tillbaka av tanken på att dricka bröstmjölk från en kvinna på stan. Men om bröstmjölken kommer från en annan art går det hur bra som helst. Vi svenskar häver i snitt i oss 82,3 liter mjölk från kor varje år. Kalven slutar en dag att dia från sin mamma liksom våra mammor slutar att amma oss. Trots det är bröstmjölk från kon en del av mångas kost hela livet.

Det var något med informationen ovan som fastnade i mitt huvud när jag först hörde den. Det var egentligen inget nytt, jag hade ju vetat om det här ända sedan jag var liten. Trots det väckte insikten en nyfikenhet i mig.

LÄS MER: Det är vi, den stora massan halvmesyr-ickeköttätare, som räddar världen

Jag och en kompis bestämde oss för att ha en ”veganmånad” där vi bara fick äta en växtbaserad kost. Jag hatade det. Jag visste inte vad jag skulle äta, var sugen på allt jag inte fick stoppa i mig och fuskade varje dag.

Då började jag läsa på om hur vår konsumtion av animaliska produkter påverkar klimatet, djuren och inte minst vår egen hälsa. Jag såg alla dokumentärer jag kom över och läste alla artiklar och studier jag kunde hitta. Allt jag kunde tänka på var hur jag, under mina då 24 år, aldrig tidigare reflekterat över mina kost- och levnadsvanor utan snarare ätit kött- och mejeriprodukter för att ”det är det vi alltid har gjort”.

LÄS MER: Vill du också bli vegetarian? Här är knepen för att lyckas

Jag började lära mig nya saker. Som att 15 000 tuppkycklingar gasas ihjäl varje dag i Sverige för att de inte fyller någon funktion inom äggindustrin. Eller att den som äter mer än 500 gram rött kött i veckan (exempelvis nöt, fläsk, korv eller skinka) löper en ökad risk att drabbas av tjock- och ändtarmscancer, den tredje vanligaste cancerformen i Sverige och den näst vanligaste i Europa.

Jag slutade att äta kött. Ju mer jag läste på, desto lättare blev det. Sedan slutade jag att äta fisk och ägg. Jag drog ner på mejeriprodukter. Sedan den dagen då jag först började fundera över det där med mjölk har det gått två år och min övergång till en helt växtbaserad kost pågår ännu. Jag känner mig frisk och stark och min kropp och mitt psyke mår bättre än någonsin. Mycket tror jag det beror på att jag inte längre äter något som dött enbart för min skull.

Plus: Att de flesta restauranger numera slänger ihop en vegansk rätt om man frågar snällt.
Minus: Att restaurangen jag åt på förra veckan sa ”vi är inte en vegansk restaurang, vi gör sådant här enbart för att vara schyssta”, när jag frågade snällt.

Anna Åslund

Anna Åslunds 5 tips till dig som vill veta mer om hur konsumtion av animaliska produkter påverkar jorden, djuren och hälsan:

– Läs på hos Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket. De är alla statliga myndigheter som presenterar fakta om mat, klimat och djurhållning. Här kan du få en bild av hur det ser ut i Sverige.

– Se dokumentärerna Food choices, What the health, Cowspiracy och Forks over knives på Netflix. Efteråt brukar jag googla recensioner och kritik kring dokumentären. Veganism är ett hett debatterat ämne där många tycker olika och det är bra att få flera perspektiv innan du bildar dig en egen uppfattning.

– Läs boken ”How not do die” av doktorn och veganen Michael Greger. Den tittar närmare på de 15 vanligaste dödsorsakerna i USA och redogör för hur din livsstil och dina matvanor kan spela en viktig roll i hur du mår. På hans hemsida www.nutritionfacts.org hittar du mängder av forskning, tips, videos och recept.

– Spelfilmen Okja på Netflix. Tårar kommer fällas!

– Det finns även mycket material utanför Netflix, till exempel dokumentärerna Earthlings och Vegucated.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset