I slutet av april besökte Anna, 48, en gynekologmottagning i Stockholmsområdet för att ta ett vanligt vävnadsprov. En miss från läkaren ledde till att hon sjukskrevs i två veckor för frätskador och stora sår i vaginan. Hon är orolig för att det ska ge bestående men och har nu anmält mottagningen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

All Over Press/Arkiv

Kvinnan på bilden är inte kvinnan i artikeln. 

En tidigare undersökning hade visat på cellförändringar i livmodern och Anna var på den aktuella fredagseftermiddagen tillbaka för att ta ett vävnadsprov.

– Jag har gjort det förut och då sved det lite, men sen gick smärtan över ganska snabbt. Men nu så gjorde det väldigt ont. Nu är jag lite äldre och har sköra slemhinnor och läkaren sa att det var det var anledningen till att det gjorde så ont, säger hon till Metro.

För att lättare synliggöra förändringarna använder gynekologer vid cellprovtagningar ättika, vilket kan göra eventella förändringar lättare att upptäcka. Men den här gången lämnade Anna mottagningen med smärtor och en stark känsla av att någonting var väldigt fel.

– Jag hade så fruktansvärt ont och jag var alldeles svettig och snurrig i huvudet efteråt, men jag hade bilen så det vara bara att köra hem.

Någon timme efter besöket ringde läkaren enligt Anna upp och sa att de begått ett misstag. De sa sig ha förväxlat vätskorna och i stället använt en kaliumlösning.

 Elisabet, 46, opererade brösten på skräckkliniken: "Skrek och ville därifrån"

Med svåra smärtor åkte hon tillbaka för att bli rengjord. Hon fick även en smärtlindrande salva och blev även inbokad på akuttid till dagen efter för att se om vätskan gett allvarliga skador.

Under undersökningen på lördagen fick hon reda på att lösningen som använts är kaliumhydroxid, även kallat lut, vilket är en starkt frätande bas som angriper människans hud väldigt lätt och vanligen används vid så kallade snifftester.

Det konstaterades att hon hade stora sår i vaginan och slidmynningen, även om en grundlig undersökning var inte möjlig att genomföra på grund av de smärtsamma såren.

Anna berättar att det blödde en hel del första veckan, att hon haft svårt att gå, sitta och att gå på toaletten. Hennes sociala liv har blivit lidande och hon har haft svårt att sova.

– Det är en ständig oro över att det har fått konsekvenser. Man känner sig äcklig, smutsig.

– Läkaren var väldigt stressad och det sa hon till mig redan när hon ringde och berättade om misstaget. Jag förstår att det är den mänskliga faktorn och att hon är väldigt ledsen över att hon gjort ett misstag, men samtidigt känner jag att jag har blivit felbehandlad i det som är mitt heligaste.

När smärtan och blödningarna inte avtog besökte hon efter helgen en annan läkare som sjukskrev henne i två veckor. Hon rekommenderades att göra en anmälan till IVO då skadorna var av så pass allvarlig art. Något hon nu gjort.

Matstrupe sprack vid felbehandling

– Det viktigaste är att se över rutinerna så att misstag som det här inte ska kunna göras. Nu kan det inte göras ogjort och det känns hemskt naturligtvis, men det ska inte få hända igen.

På onsdagen, två och en halv vecka efter det inträffade, var Anna på återbesök. Det krävs ytterligare tid för läkning och läkaren kunde inte säga annat än att de största skadorna är högre upp i vaginan, men att skadorna inte gått upp långt upp i livmodern.

– Sen finns det en risk för att det i framtiden växer ihop. Det är klart att det är en oro, men jag är också irriterad över att det tar tid. Den bästa tiden av våren har jag gått miste om på grund av det här. Jag var ju inomhus i nästan en vecka.

Metro har varit i kontakt med verksamhetschefen på den aktuella mottagningen som har fått se anmälan. De vill inte kommentera enskilda händelser med anledning av sekretessen men svarar via mejl:

"Mottagningen har rutiner vid avvikelse gällande patientsäkerhet som vi följer. De syftar till att utreda och förstå vad som skett och lära av misstag för att undvika att de sker igen."

Anna heter egentligen någonting annat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset