Anna Johnsson, här med fropsen Oskar, ger sina bästa studietips – efter 20 år på högskolan.
Anna Johnsson, här med fropsen Oskar, ger sina bästa studietips – efter 20 år på högskolan.

1 210 högskolepoäng, 20 år, hundratals tentor och väldigt mycket kunskap. Anna Johnsson från Höganäs är en student utöver det vanliga. "För mig är bildning som att träna", säger hon.

Anna Johnsson, 49, är den i Sverige som högst troligt har pluggat mest. 1 210 högskolepoäng har hon skrapat ihop, vilket motsvarar 20 års heltidsstudier.

Hennes akademiska bana hade dock kunnat vara allt annat än just akademisk. Under gymnasiet såg hon inte universitetslivet som ett alternativ.

– Jag skulle läsa fyra år teknisk linje på gymnasiet, sen jobba och eventuellt läsa någon kurs. Lite drömmar hade jag, men jag såg det just som drömmar.

Först i familjen på universitet

Det var när en kompis till henne pratade varmt om civilingenjörsutbildningen, som Anna – då på väg in på sitt fjärde gymnasieår på teknisk linje – började tänka om. Precis som kompisen fyllde hon i ansökningsblanketter till utbildningen kemiteknik, och kom in.

LÄS MER: Magnus, 31, skolade om sig som vuxen: ”Våga testa”

Väl då kunde Anna inte motstå frestelsen. Det tekniska året byttes ut mot en femårig ingenjörsutbildning i Lund.

– Det var ingen i familjen som hade läst på universitet, så det normala var att bara läsa börja jobba efter gymnasiet. Men när jag väl började plugga kunde jag inte sluta.

Parallellt med universitetsstudier började Anna Johnsson läsa olika kurser vid sidan om. Kinesiska, statistik, psykologi och juridik. Dessutom magisterexamen i såväl engelska som företagsekonomi. Alla de intjänade högskolepoängen kommer ur en gemensam drivkraft – hur lustfyllt det är.

– Det är lite konstigt, för jag tycker att det är mycket roligare nu än när jag läste kemiteknik. Det var såklart också kul, men det var mer som ett jobb. Jag var spänd och nervös för att klara mina tentor. När jag väl hade avslutat civilingenjörsutbildningen hade jag inte längre den pressen.

Liknar bildning vid träning

Vad gör du med all den kunskap du har?

– Visst har jag nytta av det jag har läst, men absolut inte varenda kurs. När jag läste kemiteknik och var orolig att jag valt fel kurs, sa en kompis till mig att det inte var hela världen. Arbetsgivare kollar inte på exakta kurser, de ser på att man har en examen och då är kapabel att ta till sig nytt material.

LÄS MER: Stipendieproffsets trick: Är med i samtliga nationer

Vad betyder bildning för dig?

– För mig är bildning som att träna. Ju mer man tränar upp sina muskler desto bättre mår man. Nu är min mamma sjuk och bor hos mig vilket gör att jag inte hinner läsa så mycket, och då mår jag nästan dåligt. När jag läser mår jag bra.

Anna Johnssons tre bästa studietips:

 • Plugga ihop
  – När jag tänker tillbaka på civilingenjörsutbildningen kan jag tycka att det var synd att vi inte pluggade mer tillsammans. Man lär så mycket av att diskutera uppgifter med andra.
 • Lura inte dig själv
  – Ofta tror man att man kan saker när man har läst det en gång, men det är snarare att man känner igen det. Formulera det du har läst med egna ord för att sen gå tillbaka till det du läste och se vad du har missat.
 • Läs lite åt gången
  – Jag försöker läsa en kvart i taget. En på morgonen, en på bussen och en innan jag går och lägger mig. Då lär jag mig som bäst, i stället för att sträckläsa kurslitteratur – vilket jag också gör på slutet av en kurs.

Fakta:

 • Namn: Anna Johnsson
 • Ålder: 49
 • Bor: Höganäs
 • Yrke: Kemiingenjör på Höganäsbolaget

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset