"Det är fruktansvärt. Vad händer om det är akut?", säger Anna Ludvigsson.
"Det är fruktansvärt. Vad händer om det är akut?", säger Anna Ludvigsson.

När Anna och hennes man Ola upptäckte att de haft inbrott i sin butik larmade de polisen. Ungefär fem timmar senare var polisen på plats. "Det är ett glesbygdsproblem", säger Anna.

Anna och Ola Ludvigssons butik i Västerbotten utsattes för inbrott natten till den 25 april. Ola hade jobbat till halv tio kvällen innan och när de kom tillbaka vid sex på morgonen upptäckte att de haft inbrott, vilket SVT var först med att rapportera om.

– Vi ringde polisen 06.30 och klockan var strax efter 11 när de kom hit, säger Anna. Hon vill inte veta vad som hade kunnat hända om inbrottstjuvarna fortfarande hade varit kvar.

– Det är fruktansvärt. Vad händer om det är akut? Det skulle kunna hända vad som helst och polisen är minst en timme bort, säger Anna och fortsätter:

– Det känns fruktansvärt otryggt.

LÄS MER: Patricia, 57, ville lämna tips till polisen – fick vänta i över två timmar 

Anna anser att inlandet och glesbygden måste prioriteras. I dagsläget har polisen i inlandet enligt henne alldeles för stora ytor att täcka.

– Bara någon helg senare var det slagsmål i Tärnaby och då var polisen i Lycksele 24 mil bort enkel väg. Nu gick det bra men vi alla som bor här är oroliga, säger Anna.

Enligt henne gäller det inte bara Storuman och Västerbotten utan hela inlandet.

Anna är inte ensam om kritiken. Enligt SVT slår facket larm om att personalen går på knäna och polisledningen har gått ut med att de behöver fler poliser.

– I grund och botten har vi samma intressen, men det finns inga arbetslösa poliser att anställa, säger Lars Wahlberg, som är polisområdeschef i Västerbotten till SVT.

LÄS MER: Test: Så länge får du vänta i telefonkö till myndigheterna 

De senaste åren har polisen i Västerbotten till och med försökt att locka tillbaka pensionerad personal skriver SVT.

Polisbristen har visat sig extra tydlig i sommar då det endast funnits personal nog till en enda polispatrull för att täcka södra Lappland, vilket är ungefär lika stort som Danmark.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott