Anna Nilsson är frilansande konstnär och skriver på Svampriket. Hon är även med i redaktionen till spelsajten.
Anna Nilsson är frilansande konstnär och skriver på Svampriket. Hon är även med i redaktionen till spelsajten.

Konstnären Anna Nilsson tröttnade på avklädda kvinnliga karaktärer i fightingspel och bestämde sig för att teckna om dem – bort med ballongbröst och alla sexiga poser. Teckningarna har fått stor uppmärksamhet över hela världen och Anna själv har både blivit hatad, hotad och hyllad.

Anna Nilsson
Poison

Anna Nilsson
Morrigan.

Anna Nilsson
Mai.

Anna Nilsson
Taki.

Anna Nilsson
Felicia.

Anna Nilsson
Cammy

Anna Nilsson
Elena.

Anna Nilsson
I-no.

Privat

Det handlar inte bara om att sätta på figurerna ett par leggings, skriver Anna Nilsson, 27, i det uppmärksammade blogginlägget på dataspelssajten Svampriket. ”Inget mer svankande och åmande, de här karaktärerna ska stå stadigt och inte ryka av sex.”

Även om kvinnliga karaktärer fått mer djup och utrymme i spelens värld så menar Anna Nilsson på att de som utvecklar fightingspel är ”usla på att ge dem värdiga utstyrslar och rimliga kroppsproportioner ”. Men, skriver hon, om man vill ha något gjort får man göra det själv.

Nu har hon gjort om åtta kända karaktärer och reaktionerna rasade in.

– Det är verkligen hyllningar eller hat, väldigt lite i mitten. De säger att det är bra och efterlängtat, att det behövs. Och sen finns det de som tycker att det här är det sopigaste någonsin och ”du är oseriös”, du är dum i huvudet som tar dig an det här.

►LÄS MER: Så utsätts svenska speltjejer: ”Jag ska se till att ditt liv blir ett helvete”

Anna slutade läsa kommentarsfälten ganska snabbt och blev varnad av vänner att inte läsa en del av inläggen. Otäcka personangrepp och direkt hotfulla inlägg har rensats ut på Svampriket-bloggen.

– Sådana där hot som ”du borde hängas från en gatlykta” har vi plockat bort.

Den stora spelsajten Kotaku snappade upp Annas bilder och efter det har hon fått uppmärksamhet över hela världen.

Att det blivit sådan uppståndelse överraskade Anna eftersom det bara rör sig om skisser, de ska inte publiceras någon annanstans.

– Det var ju bara ett sätt att måla upp en problem, det är ju inte så att spelföretagen nu ska göra om de här figurerna.

Men nu planerar hon att skapa fler, särskilt med tanke på responsen.

►NÄTKOLUMN: Ja, var e brudarna?

Kritiker har lyft upp att även män objektifieras i spel, men Anna håller inte med om att det är på samma sätt eller i samma utsträckning.

– De har tre exempel som de drar om och om igen. ”Den här karaktären har faktiskt bara speedos på sig”. Ja, det är också hemskt men när de gäller kvinnliga karaktärer så är det fem i varje spelserie.

Finns det goda exempel när det gäller hur kvinnor skildras i spel?

– Ja, Lara Croft från Tomb raider har alltid haft väldigt överdrivna proportioner och inte så mycket kläder på sig. Nu kom det nya spel där hon framställs som mycket mer mänsklig, en påklädd, riktig person.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Näthat