När slutar man att kalla sig förälder och börjar att kalla sig för klanledare? Annegret Raunigk är 65 år, har tretton barn – och väntar fyrlingar. ”Jag har tillräckligt mycket erfarenhet”, säger blivande fyrlingmamman.

Lärarinnan från Berlin är på god väg att bli den äldsta kvinnan någonsin att föda fyrlingar. 
Annegret har redan tretton barn där det yngsta är nio och det äldsta 44. Redan när den yngsta dottern föddes skapade hon rubriker som 55-årig föderska.

Nästan tio år senare är det dags igen. Både ägg och spermier kommer från donatorer och fostren växer inne i hennes livmoder. Först fick Annegret en chock när gynekologen berättade att hon väntade fyrlingar, enligt tyska tv-kanalen   RTL, som sänder en dokumentär om henne. 

Läkaren Kai Hertwig föreslog en reducering, alltså en abort av ett eller flera foster, men det ville inte den 65-åriga föderskan höra talas om. 

Hennes läkare beskriver det som en utmaning att utöver att se efter en fyrlingföderska ta hänsyn till åldringsrelaterade åkommer när det gäller till exempel hjärta och kärl. 

– Men det är också viktigt med den starka motivationen hos fru Raunigk och den positiva grundinställningen som gör allt möjligt, säger Kai Hertwig till RTL. 

Nu är hon i vecka 21 med barn nummer 14, 15, 16 och 17 och tar allting med ro. Även inför utsikterna att snart vara en kvinna i sjuttioårsåldern med en tonårsdotter och fyra småttingar behåller hon lugnet.

– Jag är egentligen inte orolig. Jag räknar med att hålla mig frisk och i god form. När det gäller organisation har jag tillräckligt mycket erfarenhet så det är ingenting nytt för mig.

Hennes barn har också gett Annegret Raunigk sju barnbarn, som alltså kommer att vara betydligt äldre än några av hennes egna barn. 

Även om vissa tycker att det är starkt att orka tisslas och tasslas det en del om det verkligen är så bra att bli mamma till några barn för att inte tala om fyra vid en så mogen ålder.

– Om man kacklar om någon annan så har man själv inte ett särskilt intressant liv så det stör mig inte, säger Annegret till RTL.

► LÄS MER: Pappa lämnad att ta hand om nyfödda fyrlingar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset