"På sjukhuset fick jag hur bra stöd som helst, när jag kom där ifrån var det tvärtom"
"På sjukhuset fick jag hur bra stöd som helst, när jag kom där ifrån var det tvärtom"

När Annelie Grip, 52, besegrade cancern för tredje gången trodde hon att hennes vanliga liv skulle komma tillbaka. I stället blev det en period av stress, ångest och depression.

För tolv år sedan blev Annelie Grip för första gången diagnostiserad med T-cellslymfon, en tumörsjukdom som utgår från celler i lymfsystemet. Cancersorten är väldigt ovanlig och hon var då en av tre människor i Skandinavien med sjukdomen.

– Det tog ett halvår för läkarna att förstå att jag hade cancer. I de andra två fallen utvecklades cancern väldigt fort, men på mig gick det långsamt, säger Annelie Grip till Metro.

LÄS MER: Jenn, 36, om sin brutala bild: "Bröstcancer är inte sexigt"

När hon hade behandlats klart den tredje gången, år 2012, hade Annelie Grip gjort en stamcellstransplantation från en donator. Hon började då arbetsträna och återvände hem, men det gick inte alls som hon hade tänkt.

– När jag arbetstränade körde jag på som vanligt, men märkte snabbt att jag inte orkade det, säger hon.

LÄS MER: Det här är den mest ärftliga typen av cancer 

Annelie Grip blev sjukskriven igen. Den här gången var det inte på grund av cancern, utan depression. Hon upplevde att det inte fanns någon att vända sig till för att prata om hur hon mådde efter behandlingen.

– På sjukhuset fick jag hur bra service som helst, de var underbara. När jag kom därifrån var det tvärtom. Jag hade ingen att prata med. Egentligen är det vårdcentralerna som ska möta upp efter behandlingen, men de förstår inte problematiken.

LÄS MER: Nelly, 35, behöver en donation för att överleva

För att hjälpa andra cancerpatienter i livet efter behandlingen har Annelie Grip ett eget företag i Farsta, Grips Livscoaching. Många människor hon hjälper har upplevt samma problem som hon själv.

– Jag hjälper de som haft cancer och deras anhöriga med att komma tillbaka till en normal vardag. Det viktigaste är att arbetsgivaren tar hänsyn till vad den tidigare cancerpatienten har gått igenom och vågar ställa känsliga frågor.

”Viktigt att fånga upp alla som får ett cancerbesked”

Fler och fler människor överlever cancer i Sverige. Men möjligheterna för dem att få eftervård är små. ”Det finns ingen tillräcklig rehabilitering”, säger Eva Hansen på Cancerrehabfonden.

Eva Hansen är generalsekreterare för den ideella organisationen Cancerrehabfonden, som samlar in pengar för att cancerdrabbade ska kunna få rehabilitering. Hon upplever den bristande eftervården som väldigt problematisk.

– Många människor som söker hjälp hos oss berättar att de inte mår bra när de kommer tillbaka till det vanliga livet efter behandlingen för cancern. De har ingen att prata med, säger Eva Hansen.

Hon menar att efterfrågan på eftervård ökar.

LÄS MER: Hon får mest vård – han får dyrast

– Nästan en halv miljon svenskar som lever i dag har någon gång fått ett cancerbesked. Det är väldigt viktigt att fånga upp dem. Att få cancer är inte som att bryta benet och gipsa, då läker det och allt är bra.

Cancerrehabfonden anser sig själva vara ett komplement till den statliga eftervården, som de tycker är otillräcklig.

– Detta samtidigt som den psykiska ohälsan bara ökar i Sverige. Min gissning är att det är många före detta cancerpatienter som ökar den statistiken, säger Eva Hansen.

LÄS MER: Fler kräver pengar av länet efter vård

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen vid Stockholm läns landsting är den institution som har ansvaret för eftervård av cancerpatienter i Stockholms län.

– Målet är att alla patienter med cancer och deras närstående ska få möjlighet till rehabiliteringsinsatser. Vi har arbetat mycket med att förbättra cancerrehabiliteringen, säger Roger Henriksson, chef för Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland, vid Stockholm läns landsting.

Eva Hansen är generalsekreterare för Cancerrehabfonden. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa