Problemet är att vi inte vet vad som hänt än. Det finns inga bevis. Därför borde media vara extra kritiska mot det som nu skett: Att USA gått in som världspolis och tagit sig rätten att bestämma vad som är sant, skriver Annica Ögren.
Problemet är att vi inte vet vad som hänt än. Det finns inga bevis. Därför borde media vara extra kritiska mot det som nu skett: Att USA gått in som världspolis och tagit sig rätten att bestämma vad som är sant, skriver Annica Ögren.

USA bombade Syrien och alla verkar alla vara överens om vad som är sant om kemgasattacken i Douma – trots att vi ännu inte vet vad som har hänt, eller vem som ligger bakom attacken, skriver Annica Ögren.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Efter den horribla kemgasattacken i Douma i Syrien den 7 april – där över 70 människor dog – bestämde USA snabbt att Assad låg bakom attacken. Bara en vecka senare regnade över 100 bomber på misstänkta förråd och forskningscenter för tillverkning av kemvapen i Syrien. Avsändare var USA tillsammans med Storbritannien och Frankrike.

Att använda kemiska vapen är utan tvivel ett brott mot folkrätten. Att markera mot det, sa Theresa May var “det enda rätta” och Trump twittrade att “attacken inte kunde ha gått bättre” – och hela västvärlden hakade på. Media likaså.

LÄS MER:Kajsa Ekis Ekman: En spansk val har dött av 29 kilo plast

Problemet är att vi inte vet vad som hänt än. Det finns inga bevis. Därför borde media vara extra kritiska mot det som nu skett: Att USA gått in som världspolis och tagit sig rätten att bestämma vad som är sant. Alltså, att USA:s bombningar är lyckade och att Assad har kemgasat ihjäl sin egen befolkning.

Så vem har kritiserat USA för att bomba Syrien? Ingen, vad jag vet.

Hur vet vi att USA:s missiler ens träffat rätt mål? Var är vittnesmål från de som överlevt dessa attacker? Vem har åkt till nedslagsplatserna och säkrat bevis för att där faktiskt bedrivits tillverkning av kemiska stridsmedel?

Det jag säger är att man bör komma ihåg att vi i västvärlden också blir utsatta för propaganda.

LÄS MER: Natalie Demirian: Låt aldrig Turkiet glömma det armeniska folkmordet

Redan 2003 anklagade USA Iraks dåvarande diktator Saddam Hussein för att ha biologiska och kemiska vapen. De invaderade landet och bombade påstådda fabriker för kemisk vapentillverkning. Det blev början på ett krig som splittrade och upplöste hela Irak och där många nya grupperingar även uppstod, däribland IS. Men hittade man några biologiska eller kemiska vapen? Nej.

Med denna historik i bagaget kan det tyckas högst lämpligt att just bevis är av största vikt när USA idag – femton år senare – återigen är på jakt efter kemiska vapen och fäller nya bomber, denna gång över Syrien. Ett mer kritiskt ifrågasättande från media borde ha varit helt självklart – oavsett vem som ligger bakom kemgasattacken. Det är en av våra mest grundläggande uppgifter.

Plus: Ramlösa vattenmelon. Löser allt.

Minus: Folk som envisas med att pressa isär dörrarna på tunnelbanevagnen för att få plats i en redan FÖR trång vagn. Vänta. Bara vänta på nästa.

Annica Ögren

LÄS MER: Natalie Demirian: Tim. Avicii. Det är ofattbart.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset