Lööf: Jag bedömer det som helt osannolikt att vi ska ändra oss i den här frågan.
Lööf: Jag bedömer det som helt osannolikt att vi ska ändra oss i den här frågan.

Centerpartiet kommer troligtvis att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister i nästa vecka. Det meddelar C-ledaren Annie Lööf i TV4. "Jag bedömer det som helt osannolikt att vi ska ändra oss i den här frågan", säger hon.

Nästa vecka ska talmannen lägga fram ett förslag om Ulf Kristersson (M) som statsminister. Nu meddelar Allianskollegan Annie Lööf (C) att hennes parti troligtvis kommer att rösta nej. Ulf Kristerssons förslag om en ”3-2-1-modell”, där fyra till ett Alliansparti ingår i regeringen kommer sannolikt falla om Centerns besked står fast.

– Vi beslutade redan för tre veckor sedan då Ulf Kristersson nämnde förslaget på Facebook, då var det ett enigt nej, både från partistyrelsen och riksdagsgruppen. Jag bedömer det som helt osannolikt att vi ska ändra oss i den här frågan, säger Annie Lööf i TV4 Nyhetsmorgon.

LÄS MER: Busch Thor (KD): ”Handlar inte om Annie Lööf”

Samma anledning som tidigare

Anledning till att Centern kommer att rösta nej är samma som tidigare, enligt Lööf.

– Det har varit kända i flera år hur Centerpartiet ser på SD:s inflytande och en regering som kräver ett aktivt stöd av SD, säger hon.

Omröstning tidigast på onsdag

Senast på måndag i nästa vecka ska Ulf Kristersson meddela talmannen Andreas Norlén vilka partier som ingår i hans förslag till regering. Kristersson har tidigare uttalat sig om en så kallad 1-2-3-modell, med ett eller flera borgerliga partier tillsammans i en regering. På måndagen nominerar Andreas Norlén formellt Ulf Kristersson till statsminister.

Statsministeromröstningen kan tidigast äga rum på onsdag i nästa vecka.

LÄS MER: Allianssprickan växer – Björklund och Lööf kritiska till M

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik