Centerpartiet har profilerat sig som alliansens flyktingliberala röst. I en stor intervju berättar partiledaren Annie Lööf om engagemanget för ensamkommande, sin ilska under #metoo och varför hon väljer flyget trots partiets miljöfokus.

En januaridag 2013 tvingades Annie Lööf avbryta sin semester i Thailand. Hemma väntade vikande opinionssiffror och de lägsta förtroendesiffrorna någonsin för en centerledare.

Annie Lööf reste hem för att försvara ett kontroversiellt idéprogram med formuleringar om fri invandring, månggifte och slopad skolplikt. Efter bara ett drygt år på partiledarposten blev den då 29-åriga partiledaren från byn Maramö i västra Småland kraftigt ifrågasatt.

Under de där turbulenta dagarna i början av 2013 skulle även en fiktiv figur med stilettklackar flytta in på Annie Lööfs axel. Men det återkommer vi till.

Sedan dess har det hunnit gå mer än fem år.

Det är en rutinerad partiledare som kommer till Metros redaktion. Annie Lööf bär en puderrosa tröja med rosetter på armarna, mörka jeans och klackar.

Annie Lööf är partiledaren som vill omsätta den så kallade Gnosjöandan i politik. Som gärna använder begrepp som ”klyvningen av Sverige” och det egna påhittade ordet ”tasigförsamhet”.

– Jag är uppvuxen i min hemby Maramö med Gnosjöandan vinande längs husknuten. Öppna åkrar, mycket skog och kärnan i Gnosjöandan som handlar om att ta sig för saker. Att göra saker. Att vara företagsam. Oavsett om man är en aktiv förälder som tvättar matchställen efter fotbollsträningen, man är med i kyrkans aktiviteter eller om man driver ett företag, säger hon.

Annie Lööf beskrivs ofta som den duktiga flickan som blev partiledare. Hon gick ut gymnasiet med MVG i alla ämnen. I trean läste hon en rad partiprogram innan hon bestämde sig för Centerpartiet. Här spelade liberalismen, miljö- och klimatpolitiken och en politik för hela landet in, enligt henne själv.

– Är man uppvuxen som jag, utan vare sig bredband, matbutik eller kollektivtrafik, så blir rättvisa villkor oavsett om man bor i glesbygden eller i förorten väldigt viktiga.

Annie Lööf kom in i riksdagen redan som 23-åring. Hon var då mandatperiodens yngsta ledamot.

Annie Lööf gick med i Centerpartiet 2001 när hon gick på gymnasiet. Foto: Julio C Saint Just.

LÄS MER: Stefan Löfven i stor intervju inför valet: Situationen 2015 får inte komma tillbaka

Hon leder ett parti som gått framåt i opinionen sedan förra valet. Samtidigt har Centerpartiet profilerat sig som alliansens mest flyktingliberala parti.

Hur mycket tror du er flyktingpolitik har spelat in när det gäller opinionsstödet?

– Jag tror att man har uppskattat att när de allra flesta andra har vänt kappan efter vinden så har vi stått upp för en reglerad invandring, men med medmänsklighet och humanism.

Samtidigt finns en spricka inom alliansen när det gäller flyktingpolitiken. Här finns frågan om familjeåterförening, där Moderaterna vill se en restriktivare politik än de tre övriga partierna.

– Det är, tycker jag, en viktigt humanitär del som Centerpartiet kommer fortsätta att driva, säger Annie Lööf.

Men hon vill inte gå så långt som att säga att partiet inte kan tänka sig att rucka på den delen eller andra delar av sin flyktingpolitik i en förhandlingssituation.

– Alltså, nej men, politik går inte ut på att man ställer ultimatum. Utan på att man driver sin politik och hittar vägar framåt.

Centerpartiet har även profilerat sig som ett parti som engagerat sig i unga ensamkommande. I förra veckan kom beskedet om att partiet väljer att släppa igenom regeringens lagförslag där ensamkommande som nekats asyl ska få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier.

– För Centerpartiet har det under hela den här mandatperioden handlat om att de som befinner sig i Sverige, som har rotat sig här, där en del jobbar och försörjer sig själva, en del har lärt sig svenska… Att de ska få möjlighet att stanna. För Sverige behöver dem, säger Annie Lööf.

Annie Lööf leder ett gammalt bondeparti i urbaniseringens Sverige. Partiet riktar numera bland annat in sig på en bredare grupp av småföretagare.

Ebba Busch Thor i stor intervju inför valet: Min mormors dåliga möte med hemtjänsten väckte mitt politiska engagemang

Vilka grupper kan ni nå nu som ni inte nådde tidigare?

– Vi växer väldigt jämnt, både på landet och i storstan. Det vi ser nu de senaste åren är att allt fler kvinnor och yngre har förtroende för Centerpartiet.

Flyget har ju hamnat i fokus. En del partiledare säger att de inte ska flyga under valrörelsen. Hur gör du?

– Jag tänker besöka hela landet. Jag tänker vara på Gotland och samtidigt hinna hem och hämta min dotter på förskolan. För att få livet att fungera, för mig och många andra, måste man ibland ta flyget.

I sitt jultal förra året hade Annie Lööf stort fokus på metoo-uppropet.

– Det var ju en jämställdhetsrevolution som ägde rum i höstas. Jag skulle vilja säga att det finns ett före och efter #metoo, säger hon.

Bland partiets förslag lyfter hon fram mer pengar till kvinno- och tjejjourer, obligatorisk sex- och samlevnadsundervisning på lärarutbildningar och skärpta straff för sexuella övergrepp mot personer i beroendeställning.

– En väldigt stor del av mitt politiska ledarskap, och anledningen till att jag en gång valde att utbilda mig till jurist, var just den otrygghet och orättvisa jag upplevde att kvinnor hade inom rättsväsendet och hur man behandlades som våldtäktsoffer.

Du har varit öppen med att du nästan gick in i väggen tidigare. Vad var det som gjorde att du klarade dig tror du?

– Att jag tog signalerna som kom ganska tidigt och förstod att jag behövde rensa kalendern. En väldigt stor del av sjukskrivningstalen i Sverige nu består av psykisk ohälsa och många av dem som har psykisk ohälsa är kvinnor som försöker få ihop ett familjepussel med karriär.

Det har nu gått mer än fem år sedan stormen kring Centerpartiets förslag till idéprogram.

Sedan dess har andra kontroverser drabbat partiet. Så sent som i våras uteslöt partiet två nämnemän efter en kritiserad dom i Solna tingsrätt, där partiet tvingades göra uttalanden om att de inte är för sharialagar.

Numera har Annie Lööf en fiktiv figur på sin axel som hjälper henne igenom kriserna. På ena axeln sitter Luther, som säger att man ska vara arbetssam och idog. På den andra sitter en svartklädd, barsk fransyska med stilettklackar, berättar Annie Lööf.

– Du ska gå in i rummet, vara tydlig med vad du vill och tänker. Och du ska markera när saker är fel. Vara en tydlig och distinkt ledare. Varje gång jag inte är det, då trycker hon in stilettklacken i axeln. Hon har räddat mig många gånger.

Annie Lööf var under uppväxten målvakt i IFK Värnamos damfotbollslag.

Stor intervju inför valet: Därför går Sjöstedt till val på omöjliga jobblöftet

Fakta: Annie Lööf

Ålder: 34 år.
Bor: Villa i Nacka.
Familj: Maken Carl-Johan och dottern Ester, 2,5 år.
Bakgrund: Samhällsvetenskapliga programmet på Finnvedens gymnasium. Juristexamen vid Lunds universitet. Var under mandatperioden 2006-2010 riksdagens yngsta ledamot. Näringsminister 2011-2014.
Senast lästa bok: Caroline Engvalls senaste ”Judasvaggan”.
Lyssnar helst på: Podden ”Det politiska spelet” från Sveriges Radio.
Favoritmat: Allt som är grillat – grönsaker, fisk, kött.
Det vet de flesta inte om mig: Har sjungit i gospelkör.
En person som inte är politiker som jag har som förebild: Alla kvinnor som höjde rösten under #metoo.
Största passionen utanför politiken: Min familj, resa, träna.

Tre korta till Annie Lööf:

Hur skulle du beskriva Centerpartiet med tre ord? 

– Framåt, grönt och möjlighetsinriktat.

Vilket annat parti är era huvudmotståndare i valet?

– Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

I vilken fråga som ni driver tror du väljarna har minst koll på vad ni vill?

– Oj. Jag tror faktiskt sjukvården och närmare vård. Det är ett ganska nytt område för oss att lyfta fram på nationell nivå. Där ska vi lägga mycket fokus framåt. Men där har nog inte väljarna riktigt fått veta allt som vi tycker och tänker.

Fakta: Metros partiledarintervjuer

Inför valet har Metros träffat partiledarna för alla Sveriges riksdagspartier för en exklusiv intervju på Metros redaktion om alltifrån sakfrågor till ideologisk hemvist. Du kommer kunna hitta alla intervjuerna i Metros papperstidning och på metro.se/val2018.

Här kan du läsa alla Metros partiledarintervjuer inför valet 2018

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset