Annie Lööf under talet i Almedalen.
Annie Lööf under talet i Almedalen.

Nazister från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) var på plats under Annie Lööfs (C) tal i Almedalen. "Anständigheten kräver att vi säger ifrån. Att vi säger nu räcker det", sa Lööf i talet.

Centerledaren Annie Lööfs tal stördes vid flera tillfällen av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Deras gapande möttes av den övriga publikens stöd för C-ledaren som ägnade de första tio minuterna av sitt tal till att prata om hotet och hatet.

– Till er som står för hatet. Till antisemiter, rasister, islamister och råbarkade nazister har jag följande frågor: Gör detta er nöjda? Gör det er stolta? Är det detta samhälle ni vill ha? Det är allvar nu, detta är på riktigt. Vi kan inte passivt se på och vi måste visa att Sverige aldrig kommer tillhöra hatarna. Anständigheten kräver att vi säger ifrån. Att vi säger nu räcker det, sa Annie Lööf inledningsvis.

LÄS MER: Ex-kriminella omringade nazister: “Vi ville visa trygghet”

”En sönderstressad själ prioriteras inte”

Att det är allvar nu är Lööfs huvudbudskap. Under sitt Almedalstal pratade Centerledaren om hotet från de högerextrema krafterna, om sjukvårdskrisen och om miljöhotet.

Hon beskrev vårdköerna som ett av de största vårdproblemen i Sverige och pekade även ut stress och psykiskt ohälsa som en ny svensk folksjukdom.

– Jag har också varit där. Nära att falla. Tittat ned i avgrunden, stressat för mycket och vilat för lite. Inte haft den där nödvändiga balansen i livet, sa Annie Lööf och fortsatte.

– En trasig höft går att laga, men en sönderstressad själ prioriteras inte. Färre än fem procent av de som mår dåligt utreds och behandlas som de borde.

Besked om Sverigedemokraterna

Annie Lööf ger också besked om allianssamarbetet och säger att Centern vill bilda regering med alliansen. Talet avslutades med ett löfte till väljarna.

–Vi kommer aldrig att förhandla med partier som inte står upp för alla människors lika rätt och värde. Vi kommer aldrig att förhandla med Sverigedemokraterna, säger hon.

LÄS MER: Sjuåriga Lucy intervjuar Annie Lööf

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset