Annika har fortfarande sömnproblem och känner att läkarna inte lyssnar på henne.
Annika har fortfarande sömnproblem och känner att läkarna inte lyssnar på henne.

Annika misstänkte MS men togs inte på allvar av läkarna. Först efter 1,5 år utfördes en magnetkameraundersökning som visade att hon haft rätt. Annika hade MS.

Sommaren 2013 vände sig Annika, som nu är 31, till ögonakuten på Malmö Universitetssjukhus eftersom hennes syn försämrats.

– De sa till mig att det bara var stress men när synen fortsatte försämras började jag själv kolla upp vad det kunde vara, säger Annika.

Utifrån sina symtom konstaterade Annika MS. När hon påtalade det för läkarna upplevde hon att det inte togs på allvar. Efter tjat om en ordentlig undersökning fick hon göra en CT, skiktröntgen. Efteråt får hon veta att MS inte kan upptäckas genom en CT.

– Då blev det så himla tydligt att de inte lyssnade, säger hon.

► LÄS MER: Tvingades vänta sex år för att få sin MS-diagnos

Hon remitterade till slut sig själv till neurologen. Men där upplevde Annika att hon avfärdades som hypokondriker.

– Jag blev jättearg och frustrerad. Det kändes som att jag stod i en glaskupa och skrek och ingen hörde, säger hon. 

Ovissheten gjorde att Annika fick sömnproblem. I november 2014 försämrades synen ytterligare och hon återvände till ögonkliniken. Hon hade synnervsinflammation och skickades på magnekameraundersökning, MR. Då 1,5 år efter att Annika först sökt vård fick hon diagnosen MS.

Läkare som tittat på journalerna i efterhand ska ha sagt att det redan 2013 var tydligt att hon hade synnervsinflammation. Det orsakas i 50 procent av fallen av MS eller MS liknande sjukdomar.

– Jag har ifrågasatt läkarna, varför de inte lyssnade och varför de inte gjort mer men då har jag bara fått svaret att jag hade otur, säger Annika.

"Att i efterhand tolka de ursprungliga symtomen som synnervsinflammation är antagligen en sannolikhetsdiagnos. Hundra procent säker kan man inte vara men jag resonerar bara allmänt då jag inte är insatt i det specifika fallet" skriver Jesper Petersson, verksamhetschef på universitetssjukhusets neurologavdelning, i ett sms till Metro.

► LÄS MER: Josefine, 28, fick diagnosen endometrios – efter tio år av smärta och magont

Inte heller Hélène Pessah Rasmussen, tillförordnad verksamhetschef, kan uttala sig om Annikas enskilda fall men säger att det kan vara svårt att ställa diagnosen MS.

– Alla kan någon gång känna yrsel, ha övergående synstörning eller känselbortfall. Vilket kan vara symtom på MS men är i de flesta fall inte det, säger hon.

Bedöms sannolikheten för MS vara låg kan en MR enligt henne skapa onödig oro. Vid viss sannolikhet är vården däremot frikostig med MR-undersökningar.

– Jag har frågat läkarna flera gånger om det är svårt att sätta diagnosen MS eftersom jag läst att det kan vara det. Men jag har bara blivit tillsagd att sluta läsa på nätet, säger Annika. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa