Greta Thunberg är, tillsammans med USA:s president Donald Trump, en av världens 100 mest inflytelserika personer enligt tidningen Time.
Greta Thunberg är, tillsammans med USA:s president Donald Trump, en av världens 100 mest inflytelserika personer enligt tidningen Time.

Greta Thunberg har gjort internationell raketkarriär på kort tid. Nu rankas 16-åringen som en av världens 100 mest inflytelserika ledare av tidningen Time. "Greta inspirerar orubbliga studenter och skambelägger apatiska vuxna" skriver tidningen.

Det var i augusti förra året som den då 15 år gamla högstadieeleven uppmärksammades i samband med en sittstrejk utanför riksdagen. Klimatstrejken pågick i drygt tre veckor fram till riksdagsvalet, och gav ett stort medialt uppsving.

Greta Thunbergs engagemang har uppmärksammats världen över, och under det gångna halvåret har hon bland annat fått tala i FN och, nu i veckan, träffade hon påve Franciskus.

LÄS MER: Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris

Listad som inflytelserik ledare

Nu har tidningen Time släppt sin årliga lista över världens mest inflytelserika personer. Under kategorin ledare – bredvid personer som Donald Trump, Xi Jinping och Benjamin Netanyahu – återfinns Greta Thunberg.

I sin motivering jämför tidningen bland annat Gretas engagemang med medborgarrättsrörelsen i USA under 60- och 70-talet.

”Klimatförändringar är en del av vår verklighet, och unga aktivister som Greta gör allt i deras makt för att för att förhindra detta, genom att kräva en förändring”, skriver tidningen i sin motivering.

Lovordas av statsministern

Greta Thunbergs engagemang har även lovordats av statsminister Stefan Löfven.

– Vi är stolta över de demonstrationer som hon har inspirerat till, sade han tidigare i april.

LÄS MER: Greta Thunberg om sin autism: ”Kan vara en superkraft”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset