"Det var ett sexuellt språk som kanske passar på en pub, men inte på en arbetsplats."
"Det var ett sexuellt språk som kanske passar på en pub, men inte på en arbetsplats."

Flera medarbetare på Sveriges radio ska tidigare ha larmat om den folkkära profil som nu utreds för sexuella trakasserier, utan att ledningen gått vidare. Anställda på redaktionen mår så dåligt att de inte klarar av att sända ut den nu sjukskrivna profilens program, rapporterar SVT Nyheter.

Under söndagen kunde Expressen berätta om att en folkkär kvinnlig programledare på Sveriges radio internutreds efter anklagelser om sexuella trakasserier. Den nu sjukskrivna kvinnan bland annat ha ska vidrört kollegor på ett olämpligt sätt, gjort närmanden och utsatt kollegor för kränkningar.

Enligt SVT Nyheter ska problemet ha pågått i flera år. Under början av året fick ledningen på profilens redaktion reda på att profilen närmat sig en kollega på ett sexuellt sätt. Trots detta togs inte uppgifterna vidare till personalavdelningen.

LÄS MER: Alexander Bard till hårt angrepp mot #metoo – TV4 tar avstånd

För ungefär tre år sedan berättade en medarbetare om en obehaglig och sexistisk kultur som profilen och den dåvarande arbetsledaren ska ha skapat. Då fick personerna en tillsägelse, som de enligt SVT ska ha himlat åt.

Ett krismöte ska ha ägt rum så sent som på onsdagen. Flera av medarbetare är oroliga för sina jobb och mår så dåligt att de inte kan sända profilens radioprogram. Klimatet ska ha förbättrats under de senaste åren, men programledaren ska inte ha slutat med sitt beteenede.

– Hon kan komma fram och be en att ”hångla lite med henne” eller ge en sliskiga kyssar i nacken och vilja att man ska krama henne. Ena sekunden kan hon få utbrott och säga att man inte duger något till, för att nästa sekund säga att man är oumbärlig. Och de sexuella inviterna ingår i det otroligt obehagliga beteendet, säger en person till SVT Nyheter.

Till SVT säger Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges radio, att man fått kännedom om anklagelserna för drygt tre veckor sedan.

– Vi har överhuvudtaget inte känt till detta tidigare. Nu gör vi en utredning och jag kan inte kommentera mer än så, säger han till SVT Nyheter.

LÄS MER: Folkkär SR-kvinna utreds för sexuella trakasserier

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om metoo