Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är läget i Grekland ansträngt. Antalet migranter och flyktingar, många från Syrien och Irak, ökar igen. – Många av de som kommer är sårbara, säger Boris Cheshirkov vid FN:s flyktingorgan UNHCR i Grekland, till SR.

I år har cirka 10 000 flyktingar anlänt till Grekland och UNHCR räknar med att nära 55 000 människor är fast i Grekland. De som kommer till Grekland blir kvar där och skickas inte tillbaka till Turkiet, vilket var tanken med EU:s och Turkiets flyktingavtal som trädde i kraft för två år sedan, rapporterar SR.

LÄS MER: Nej, det här är inte flyktingar i Grekland som attackerar polis

På ön Lesbos beskriver man läget som allvarligt. Boris Cheshirkov vid UNHCR påpekar att många bor på gatan och att det även finns hygieniska problem.

– Förutom att lägren är överfulla har vi också problem med hygienen. Barnfamiljer bor i vissa fall i små tält, säger Boris Cheshirkov till SR.

LÄS MER: EU bistår Grekland i flyktingkris

Var fjärde flykting eller migrant beräknas vara barn och kommer direkt från kriget i Syrien. Många tar nu landvägen mellan Turkiet och Grekland.

– Många av de som kommer är sårbara. Vi ser gravida kvinnor och människor i rullstol, säger Boris Cheshirkov till SR.

LÄS MER: Svenska män terrordömda i Grekland

Greklands högsta förvaltningsdomstol beslutade sig nyligen för att häva regeln om att låta nyanlända ta sig vidare till fastlandet från öarna. Beslutet har skapat oro i landet, då man är rädd för att fler ska försöka resa över Egeiska havet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset