Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är läget i Grekland ansträngt. Antalet migranter och flyktingar, många från Syrien och Irak, ökar igen. – Många av de som kommer är sårbara, säger Boris Cheshirkov vid FN:s flyktingorgan UNHCR i Grekland, till SR.

I år har cirka 10 000 flyktingar anlänt till Grekland och UNHCR räknar med att nära 55 000 människor är fast i Grekland. De som kommer till Grekland blir kvar där och skickas inte tillbaka till Turkiet, vilket var tanken med EU:s och Turkiets flyktingavtal som trädde i kraft för två år sedan, rapporterar SR.

LÄS MER: Nej, det här är inte flyktingar i Grekland som attackerar polis

På ön Lesbos beskriver man läget som allvarligt. Boris Cheshirkov vid UNHCR påpekar att många bor på gatan och att det även finns hygieniska problem.

– Förutom att lägren är överfulla har vi också problem med hygienen. Barnfamiljer bor i vissa fall i små tält, säger Boris Cheshirkov till SR.

LÄS MER: EU bistår Grekland i flyktingkris

Var fjärde flykting eller migrant beräknas vara barn och kommer direkt från kriget i Syrien. Många tar nu landvägen mellan Turkiet och Grekland.

– Många av de som kommer är sårbara. Vi ser gravida kvinnor och människor i rullstol, säger Boris Cheshirkov till SR.

LÄS MER: Svenska män terrordömda i Grekland

Greklands högsta förvaltningsdomstol beslutade sig nyligen för att häva regeln om att låta nyanlända ta sig vidare till fastlandet från öarna. Beslutet har skapat oro i landet, då man är rädd för att fler ska försöka resa över Egeiska havet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset