De smittade råttorna har hittats i Stockholm och Göteborg.
De smittade råttorna har hittats i Stockholm och Göteborg.

Smittan Leptospiros har hittats hos råttor på flera ställen i Sverige. Bakterien kan vara dödlig för människor.

Råttorna i Stockholm blir allt fler. Under de 11 första månaderna i fjol fick skadebekämpningsföretagen Anticimex och Nomor göra 124 saneringar i Upplands Väsby. I år är motsvarande siffra 161, enligt tidningen Mitt i.

– Vi ser en tydlig trend. Ju tätare vi människor bor och ju mer vi förtätar, desto fler råttor blir det. I de flesta storstäder i hela Europa ökar råttpopulationen, säger Peter Bergqvist, regionchef på Nomor till Mitt i. 

Dessutom hittade man nyligen smittan Leptospiros hos råttor i Sverige - något som inte gjorts sedan  1930-talet. 

– Av de smittade råttorna kom två från Stockholm och två från Göteborg, vilket betyder att infektionen är spridd, sa Tanja Strand, forskare vid institutionen på medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala Universitet, i ett pressmeddelande i slutet av november.
 

►LÄS MER: Levande råtta och råttbajs funna inne på restaurang i Stockholm


De smittade råttorna har bland annat hittats i Upplands Väsby utanför Stockholm, skriver lokaltidningen Mitt I.

Smittan leder oftast till en mildare infektion hos människan, men kan utvecklas till Leptospiros, också känd som Weils sjukdom. Infektionen kan ge upphov till gulsot och njursvikt.

– Det finns ingen anledning för allmänheten att oroa sig, men det kan vara bra att känna till att smittan överförs via råttornas urin, säger Tanja Strand.
 

►LÄS MER: Svartråttan frikänns för digerdöden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur