Antalet vägglöss på svenska hotell har fördubblats de senaste åren, enligt siffror från Anticimex som TV4 Nyheterna sammanställt. För sex år sedan gjorde Anticimex 350 saneringar av vägglöss på hotell i Sverige. Två år senare var saneringarna nästan dubbelt så många. Förra året fick Anticimex rycka ut på 689 sådana vägglus-saneringar.

Den stora spridningen av vägglöss har lett till att städpersonal har ändrat sina rutiner och nu är noga med att skaka av trasor och moppar innan de börjar städa rummen, berättar hotellägare som TV4 har varit i kontakt med. För att försäkra sig om att saneringen fungerat har man vid en del hotell även tagit hjälp av specialtränade hundar.

– Det drabbar hotellen hårt om man skulle få ryktet om sig att vara lusspridare och det vill man naturligtvis undvika. Det skulle förstöra varumärkena totalt, säger Clemens Wantshura, utvecklingschef på branschorganisationen Visita, till TV4.

Alamy
Vägglöss checkar in på svenska hotell. En vägglus är ungefär lika stor och platt som ett linfrö och ser ut som en liten rödbrun skalbagge. Bilden är ett montage.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om vägglöss