Andelen barn upp till 14 år som använder antidepressiva har tredubblats på tio år.
Andelen barn upp till 14 år som använder antidepressiva har tredubblats på tio år.

Antalet barn som behandlas med antidepressiva läkemedel har tredubblats på tio år. Störst är ökningen i åldersgruppen 10-14 år, visar siffror från Socialstyrelsen.

Nya siffror från Socialstyrelsen, som nyhetsbyrån Siren tagit fram, visar att den procentuella andelen personer i Sverige som får antidepressiva läkemedel har ökat, sett över alla åldersgrupper.

LÄS MER: Debatt: Vi måste börja prata om psykisk ohälsa nu

Störst är ökningen bland barn. 2017 fick 431 barn under 10 år antidepressiva läkemedel, vilket är 300 fler än 2007. I åldersgruppen 10-14 år fick 5 200 barn vid något tillfälle antidepressiva läkemedel under 2017, vilket kan jämföras med 1 700 barn tio år tidigare.

– Vi vet att ökningen sker inom hela ungdomsgruppen, vilket talar för att orsaker kan finnas i miljöer där de flesta unga vistas. Den kraftiga ökningen kan förklaras av att allt fler barn och unga lider av psykisk ohälsa, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen, till nyhetsbyrån Siren.

LÄS MER: Nya siffror: Kraftig ökning av antidepressiva – bland våra husdjur

Enligt Salmi handlar ökningen inte om att läkare har blivit mer generösa när det gäller att skriva ut antidepressiva, utan snarare om att medvetenheten om psykiska sjukdomar bland unga har ökat.

– Psykisk ohälsa bland barn och unga är ett växande problem, säger Peter Salmi.

LÄS MER: Granskning: Antidepressiv medicin orsakar inte fler epilepsianfall

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset