En polisbil utanför en byggnad i Jena i östra Tyskland, där polisen under dagen har genomfört en antiterrorinsats.
En polisbil utanför en byggnad i Jena i östra Tyskland, där polisen under dagen har genomfört en antiterrorinsats.

Tyska polisens specialstyrkor har genomfört antiterrorräder på flera håll i landet. Polisen utreder misstankar om förberedelse till ett allvarligt våldsdåd.

Polisinsatserna genomfördes i delstaterna Thüringen, Hamburg, Nordrhein-Westfalen, Sachsen och Bayern, skriver Süddeutsche Zeitung. Sammanlagt tolv lägenheter och ett boende har sökts igenom av polisen, enligt kriminalpolisen i Thüringen, som kallar räderna en "antiterrorinsats i ordets bredaste bemärkelse".

Myndigheternas uppmärksamhet riktas mot en 28-årig rysk medborgare av tjetjensk härkomst. Mannen ska ha försökt ansluta sig till terrorgruppen Islamiska staten (IS) i Syrien. Polisen utreder misstankar om förberedelse till ett allvarligt, samhällshotande våldsdåd.

Utöver den 28-årige mannen har polisen ögonen på tio män och tre kvinnor, samtliga ryska tjetjener mellan 21 och 31 år, som misstänks för terrorfinansiering. De misstänkta bor i Thüringen, Hamburg och Dortmund. Alla är asylsökande, enligt tyska polisen.

Vid minst en av räderna har en bombhund deltagit. Delstatspolisen och underrättelsetjänsten i Thüringen har övervakat kommunikationen mellan de misstänkta sedan sommaren 2015, rapporterar Mitteldeutscher Rundfunk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset