Antti ville ha vacker och slät hy och beställde därför ett medlet  Blue-Belle TCA Acid Peel  på nätet. Medlet gav upphov till stora sprickor och sår i huden. VARNING för starka bilder längre ner i artikeln.
Antti ville ha vacker och slät hy och beställde därför ett medlet  Blue-Belle TCA Acid Peel  på nätet. Medlet gav upphov till stora sprickor och sår i huden. VARNING för starka bilder längre ner i artikeln.

Antti, 39, köpte ett peelingmedel på nätet för att bli av med sina akneärr. Huden lossnade och han blödde så allvarligt att han hamnade på sjukhus. Nu vill han varna andra. – Gör inte det här hemma, säger han.

Helsingforsbon Antti har tidigare lidit av akne och har länge prövat olika metoder för att bli av med de fula ärren, men inget har hjälpt. Efter att ha googlat runt på nätet kom han över en peelingmetod som skulle gå ner på djupet.

– Alla verkar ha så perfekt hud och jag ville också ha det, säger han till Metro.

Därför gick han till läkaren som förklarade att behandlingen skulle kosta 800 euro, något som Antii inte hade lust att betala. I stället beställde han peelingmedlet Blue-Belle TCA Acid Peel av en säljare i England på köp-och säljsajten Ebay för 15 euro.

– Jag ville spara pengar och hade läst att folk gjort det hemma och fått fint resultat, berättar han.

Han penslade på flera lager av medlet – som sades innehålla 35 procent triklorättiksyra – för att få maximalt resultat. Redan efter några timmar börja huden rodna och svida och efter några dagar svullnade ansiktet upp och började lukta illa, något som Yle Nyheter var först med att skriva om.

– Mina vänner kände inte igen mig. Jag var blålila i ansiktet och fick stora sprickor i ansiktet som blödde och skinnet lossnade, jag blev jätterädd, säger han.

►LÄS MER: Linda lånade ut sin sminksvamp – smittades av bakterie: "Huden kokade"

Mardrömmen pågick i en vecka och till slut gjorde det så ont att han tvingades uppsöka sjukhus. Där fick han stanna i tre dygn.

– Läkarna skrapade bort min skadade hud så att medlet inte skulle gå djupare. Det gjorde fruktansvärt ont men jag hade tur att syran inte hamnade nära ögonen, då hade jag kunnat bli blind, säger han.

Anttis hud börjar sakta men säkert återhämta sig, men den är fortfarande röd och extremt känslig. 

– Läkarna säger att jag aldrig kommer att kunna sola igen, säger han. 

I efterhand känner sig Antti dum för att han inte varit försiktigare. Nu vill han varna andra för medlet.

– Gör inte det här hemma, man har ingen aning om vad de här peelingmedlen kan innehålla, säger han.

►LÄS MER: Emma, 27, bokade ett bröstlyft – fick förstoring

Louise Wahlström Hjorth är medicinsk laserterapeut på Renaissance Clinique i Stockholm och utför peelingar med triklorättiksyra. Hon känner dock inte till medlet som Antti köpt.

– Det finns många olika och man vet aldrig vad det är för koncentration i syrorna. Därför ska man absolut inte göra det själv hemma och definitivt inte köpa dem på nätet. Man kan få fruktansvärda brännskador, säger hon.

Läkemedelsverket känner inte heller till att Belle TCA Acid Peel skulle säljas i Sverige. Däremot är triklorättiksyra förbjudet i kosmetiska produkter.

– Men vissa medel som behandlar akne anses ha ett medicinskt syfte och klassas därför inte som en kosmetisk produkt, säger Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket.

Antti heter egentligen något annat.

►LÄS MER: Läkare larmar: Fransförlängningar kan skada hälsan

Privat

Anttis hus började lossna och spricka. 

Privat

Närbild på Anttis ansikte efter att han använt peelingmedlet. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa