En målad polisbuss användes vid en möhippa, och nu har en polisman åtalats. Arkivbilder.
En målad polisbuss användes vid en möhippa, och nu har en polisman åtalats. Arkivbilder.

En ledig polis använde en polisbuss vid en möhippa, och stoppade den blivande bruden. För att göra trafikkontrollen lite mer realistisk hade alkoholmätaren doppats i alcogel för att ge utslag. Nu åtalas den festfixande polismannen.

Händelsen utspelade sig i en ort i Värmland i april förra året. Polismannen fick en fråga från en bekant om han kunde vara behjälplig vid en möhippa.

Förhörsledaren: Du blir tillfrågad?

Polismannen: Blir tillfrågad, att det var en liten rolig grej.

Polismannen var ledig men tog sig till stationen där han och en kollega klädde sig för uppdraget. Polismannen tog på sig byxor och jacka, men ingen övrig utrustning. Hans kollega tog dock med sig en kopia av en vanlig pistol, berättade han i förhöret.

Doppade alkoholmätaren i alcogel

De tog en målad polisbuss och placerade sig strategiskt efter den väg där den tilltänkta bruden förväntades köra. När hon dök upp i sin bil stoppades hon, under förevändningen att det var en nykterhetskontroll.

Men det utbytbara röret till alkoholmätaren hade doppats i alcogel. Det gjorde att det blev ett positivt utandningsprov, har polisen berättat.

LÄS MER: Lediga poliser tog polisbuss till möhippa – patrull kunde inte rycka ut

På platsen väntade en grupp vänner till den blivande bruden, som efter den iscensatta polisinsatsen tog över firandet. Poliserna åkte sedan tillbaka till stationen och återlämnade polisbussen, berättade polismannen vidare i förhör.

”Tar en polisbil och åker till barnens dagis och visar upp den”

Polismannen har nu åtalats för tillgrepp av fortskaffningsmedel, vilket VF.se har rapporterat om.

Polismannens dåvarande chef har berättat att polisbilarna inte får användas på ledig tid.

– Det är väl ganska självklart att polisfordon och tjänstebilar, det använder vi när vi är i tjänst, säger chefen till tidningen.

LÄS MER: Niklas grep misstänkt tjuv – åtalas själv för olaga frihetsberövande

Efter förhöret kompletterande polismannen sin berättelse i en skrivelse via sin advokat.

Polismannen skriver där att det är vanligt att poliser hjälper till med liknande saker som han och hans kollegor gjorde. Han skriver även att det förekommer att polismän visar upp polisbilar på förskolor när de har en ledig dag. ”De anses då ha gjort något bra. Jag kan inte se skillnaden mellan de här aktiviteterna”, går att läsa.

Mannens advokat vill inte kommentera ärendet i det här läget.

Polisen nekar till brott, enligt åtalet.

Metro har sökt åklagaren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset