Nyheter Världen

Aoun snubblar närmare presidentpost

Michel Aoun kan komma att bli ny president i Libanon. Arkivbild.
Michel Aoun kan komma att bli ny president i Libanon. Arkivbild.

Efter att ha varit i limbo sedan 2014 kan Libanon nu vara på väg att få en president.Den före detta premiärministern Saad Hariri stöttar sin politiska rival Michel Aouns kandidatur och därmed tar den före detta arméchefen ett viktigt steg mot att bli vald.

Hariri säger att hans beslut har tagits för att "skydda Libanon" och att Aoun är det enda valet som är kvar. Samtidigt hoppas sunnimuslimen Hariri själv återigen bli premiärminister om Aoun blir president.

När Michel Suleiman avgick som president 2014 kunde de politiska blocken inte enas. Försöken att utse en ny kandidat har misslyckats och landet står fortfarande utan president.

Regeringsmakten i Libanon bygger på en balans mellan de största religiösa grupperna: sunnimuslimer, shiamuslimer, kristna och druser. Presidenten ska vara kristen maronit, premiärministern sunnimuslim och parlamentets talman shiamuslim. Men maktdelningssystemet är också en källa till spänningar och konflikt.

Aoun är kristen, general och hade en ledande roll i slutet av inbördeskriget 1975–1989. Men ännu är det flera hinder kvar innan han får sätta sig i presidentstolen. En som väntas göra motstånd är Nabih Berri, parlamentets talman och ledare för den shiamuslimska Amalrörelsen.

Däremot är Aoun allierad med Hizbollahrörelsen, som också är shiamuslimsk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset