Margot Wallströms utspel mot Saudiarabien får stora konsekvenser — även för små dvärgsilkesapor. På Skansenakvariet sitter fyra små apor som stoppats från flytt till Riyadh.

TT/Skansen

Fyra silkesapor har hamnat i kläm i kölvattnet av den politiska krisen.

– De ville inte längre ha några apor på grund av den politiska situationen, säger akvariets chef Jonas Wahlström till TT.

Han skulle egentligen ha förberett resan för fyra dvärgsilkesapor, 100 gram styck till en djurpark i Riyadh. Där var det tänkt att de båda paren skulle få ny hemvist, men en politisk kris kom emellan.

Överenskommelsen som gjordes före utrikesminister Margot Wallströms uttalanden om landet fick ett abrupt slut i helgen. Då ringde chefen för den zoologiska trädgården i Riyadh och meddelade Jonas Wahlström att när han lämnat in handlingar till naturvårdsmyndigheterna var det kalla handen till all form av import av apa, oavsett storlek.

– Myndigheterna hade tidigare sagt: "vad trevligt med svenska apor", men nu meddelas att det inte skulle få komma vare sig svenska affärsmän eller apor till landet. Chefen på zoo hade blivit lite snopen. Han trodde inte "political business" skulle bli "monkey business", säger Jonas Wahlström.

Aporna blir nu kvar tills vidare i Sverige.

– Det är ju lite komiskt. Jag får väl helt enkelt hålla koll för när de utformar visum för svenska affärsmän igen. Då kanske de ger ut visum till apor också, säger Jonas Wahlström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset