Skurkaktig krabbmakak med sitt byte – ett par glasögon.
Skurkaktig krabbmakak med sitt byte – ett par glasögon.
Forskning TT

Vid ett indonesiskt tempel har en grupp apor satt i system att sno värdesaker från turisterna. Sakerna hålls sedan som gisslan och återlämnas inte förrän aporna fått ett kex, en banan eller något annat ätbart i utbyte.

Under fyra månaders tid har primatologen Fany Brotcorne och hennes kollegor vid Université de Liège i Belgien och University of Lethbridge i Kanada studerat krabbmakaker som lever vid Uluwatu-templet på Bali i Indonesien.

Att det blev just dessa apor var ingen slump, eftersom det ryktades om att aporna lärt sig att stjäla glasögon, kameror, väskor och andra värdesaker, till och med pengar, från turisterna. Sakerna lämnas tillbaka – men först efter att de fått något att äta.

Det är ett unikt beteende. På Bali finns det bara vid Uluwatu-templet, säger Fany Brotcorne till New Scientist.

Enligt Fany Brotcorne tyder det på att beteendet är kulturellt, snarare än en ärvd förmåga. Att aporna lär sig av varandra vad de ska stjäla och att kunskapen sedan förs vidare från en generation till en annan.

Brotcorne studerade först fyra olika grupper med apor och det visade sig att de grupper som levde närmast templet stal och höll värdesaker som gisslan betydligt oftare än andra apor. När en ny grupp flyttade in, så lärde sig dessa apor ganska snabbt hur de skulle gå tillväga.

Enligt Serge Wich, primatolog vid Liverpool University, är beteendet ett spektakulärt exempel på hur flexibla primater kan vara. Dessutom intressant, menar han, eftersom det inte har observerats på andra ställen där apor hade kunnat ta till samma strategi, fast inte gjort det.

Det tyder på att det är en ny beteendetradition, säger han till New Scientist.

Och att studera tjuvaktiga apor var inte alltid helt lätt, säger Fany Brotcorne.

De försökte alltid stjäla min mössa, min penna och till och med mina forskningsresultat.
Skurkaktig krabbmakak med sitt byte – ett par glasögon.
Skurkaktig krabbmakak med sitt byte – ett par glasögon.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset