Företaget avslöjar hur många kunduppgifter som amerikanska regeringen begärt ut. Samtidigt dementerar företaget uppgifter om att NSA skulle ha fri tillgång till servrarna.

Scanpix

Apple bryter nu tystnaden angående samarbetet med NSA – myndigheten som  ansvarar för den amerikanska regeringens topphemliga övervakningsprogram Prism. Teknikjätten uppger att de mellan december 2012 och april 2013 fått 4 000 till 5 000 förfrågningar inom ramen för Prism. Varje förfrågan berörde i genomsnitt två användarkonton, skriver datortidningen The Next Web

Avslöjandet kommer efter att Apple bett regeringen om tillåtelse att lämna ut uppgifterna om hur många förfrågningar kopplade till rikets säkerhet som NSA begärt ut. Regeringen ska enligt Apple ha svarat att vissa uppgifter kunde lämnas för att "bidra till en större transparens för allmänheten". 

Apples siffror är lägre än de flera andra teknikföretag gått ut med. Microsoft avslöjade i fredags att att de fått 6 000 till 7 000 förfrågningar under samma tidsperiod, som sammantaget berörde så många som 31 000 till 32 000 användarkonton. Facebook ska ha fått förfrågningar om upp till 19 000 änvändarkonton. 

Däremot förnekar Apple tidigare uppgifter om att amerikanska myndigheter skulle ha direkt tillgång till företagets servrar. 

"Oavsett omständigheterna värderar våra jurister varje förfrågan och bara om det är lämpligt levererar vi en så begränsad uppsättning information som möjligt, skriver Apple i ett uttalande. 

Företaget försäkrar också att att tjänsterna iMessage och FaceTime är helt och hållet krypterade, vilket innebär att ingen, inte heller Apple, kommer åt informationen. Detsamma gäller all geografisk information, som positionering och kartsökningar. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset