Med tanke på den massiva kritik riktats mot Apples nätbutik Itunes omfattande kopieringsskydd  är det nog många som höjer lite på ögonbrynen när Apples högsta chef, Steve Jobs nu i ett öppet brev går ut och vädjar till skivbolagen att skippa samma skydd.

Kritiken mot Apple kommer från konsumentföreningar i en lång rad europeiska länder och handlar om att de musikfiler som får att köpa i Itunes nätbutik inte är kompatibla med någon annan spelare än just Apples egen Ipod. Men i brevet, som är publicerat i sin helhet på Apples hemsida, ställer sig Steve Jobs på sina kritikers sida och skyller allt på skivbolagen.
– Vi tvingades att skapa ett kopieringsskyddsystem för att få de få fyra största skivbolagen att följa med ombord, skriver han och tíllåter sig att drömma lite.
– Tänk er en värld där varje nätbutik säljer musik som är spelbar på alla spelare. Detta är helt klart det bästa alternativet för konsumenterna och Apple skulle omfamna en sådan överenskommelse med hela hjärtat.

Alla analytiker
som den amerikanska tekniktidningen CNet talat med i ärendet reagerar på ungefär samma sätt - med förvåning.
– Det är överraskande med tanke på att Apple är den aktören som har mest att vinna på kopieringsskyddet, säger affärsanalytikern Mike McGuire till tidningen.

Norge är det land som gått allra längst i sin kritik mot Apple. Nyligen dömde norska myndigheter ut Itunes kopieringsskydd  som olagligt. Steve Jobs förnekar att brevet skulle vara ett svar på denna kritik, men uppmanar sina belackare att i stället rikta sin energi på att övertyga skivbranschen om fördelarna med att avskaffa kopieringsskyddet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset