Kameran blir rejält mycket bättre men 12 megapixel upplösning och bättre zoomfunktion.
Kameran blir rejält mycket bättre men 12 megapixel upplösning och bättre zoomfunktion.

Vattentålig, dubbelkamera och Super Mario. I dag lanserade Apple två nya mobiltelefoner och en utveckling av sin AppleWatch. Under en presskonferens presenterades nyheterna Iphone 7 och den större modellen Iphone 7 plus – båda utan traditionella hörlurutgångar.

Marcio Jose Sanchez/TT

Hörlurarna blir trådlösa och kallas airpods. De ska aktiveras när man tar ut dem ur fodralet.

Marcio Jose Sanchez/TT

Vill man inte använda airpodsen får man också med en adapter som man kan koppla till lightningporten (alltså laddningsutgången) så man kan använda vanliga hörlurar.

När Apples nya Iphone 7 och Iphone 7 plus presenterades i San Francisco bekräftades flera av de rykten som florerat inför den nya modellen.

– Det är den bästa Iphone vi någonsin skapat, sade Apples vd Tim Cook från scenen på Bill Graham Civic Center innan han lämnade över ordet till vice vd Phil Schiller.

Nytt är att modellen är vattentät. Dessutom har kamerafunktionen förbättrats rejält – eller kamerorna. Iphone 7 har två stycken med 12 megapixels upplösning för bättre zoomfunktion. Färgerna sägs bli klarare och skärpan bättre. Även sensorn är förbättrad.

– Det är en superdator för fotografi, sade Schiller.

Andra nyheter som presenterades var att hemknappen blir programmerbar. Hörlurarna blir dessutom trådlösa, displayen något större och batteritiden förlängd. Man tar alltså, som väntat. bort hörlursutgångarna. Den som vill använda traditionella hörlurar kan använda en medföljande adapter som stoppas i lightningingången. 

De nya modellerna kommer att finnas i färgerna svart, mattsvart. silver, guld och rosa guld och det minsta minnet 32 GB. 

Nintendos Mariospel, med Super Mario run som första titel kommer också att släppas på App store.

Mobilerna går att beställa från 9 september och slöpps den 16 september och kommer enligt Apples hemsida kosta från 5 476 kronor för den mindre modellen och från 6 488 kronor för Iphone 7 Plus.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset