Apple kommer låta beredskapstjänster i USA se exakt varifrån du ringer.
Apple kommer låta beredskapstjänster i USA se exakt varifrån du ringer.

I USA kommer användares iPhone eller iPad dela information om personens exakta position till beredskapstjänster när man ringer 911, USA:s nödnummer.

Apple meddelade under måndagen att de kommer att dela användares information när de ringer USA:s nödnummer 911, rapporterar CNBC. Detta för att underlätta arbetet att lokalisera en person i nöd för olika beredskapstjänster såsom brandkår och ambulans. Funktionen ska komma med mjukvaruuppdateringen iOS 12 för iPhone och iPad.

LÄS MER: Här är fyra onödiga samtal till 112 som aldrig borde ha ringts

Under 2015 lanserade Apple Hybridized Emergency Location, HELO, som använder bland annat wifi för att ungefär beräkna var en person i nöd befinner sig. Senare i år kommer det här alltså ske automatiskt när en person ringer 911.

LÄS MER: SOS Alarm kräver lagändring – vill se varifrån du ringer

Det är fortfarande oklart om det här kommer att fungera i andra länder, såsom Sverige. SOS Alarm har tidigare gått ut med att de önskar att använda sig av tekniken, men fått avslag då den typen av övervakning är ett intrång på den personliga integriteten.

LÄS MER: Snart kan du sms:a till 112 i Finland – men inte i Sverige

Apples vd, Tim Cook, skrev i ett pressmeddelande att de vill hjälpa både medborgarna och beredskapstjänsterna genom den här uppdateringen.

– Samhällen är beroende av 911-centraler under en nödsituation och de borde ha den bästa teknologin tillgänglig, sade Apples vd Tim Cook, i ett pressmeddelande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om apple iphone