Arbetsförmedlaren som var handläggare åt kvinnorna ska ha untyttjat sin maktposition, det slår Arbetsföremdlingens internutredning fast. Arkivbild. 
Arbetsförmedlaren som var handläggare åt kvinnorna ska ha untyttjat sin maktposition, det slår Arbetsföremdlingens internutredning fast. Arkivbild. 

Arbetsförmedlaren ska ha pressat en kvinnlig arbetssökande att följa med till hans sommarstuga, där han ska ha utsatt henne för sexuella trakasserier. Nu straffas han av Arbetsförmedlingens personalnämnd – med 30 dagars löneavdrag. Mannen nekar till anklagelserna. "Det är deras version", säger han till Metro.

Arbetsförmedlaren som är i 60-årsåldern ska ha utsatt två kvinnliga arbetssökande för trakasserier och sexuella trakasserier 2011 och 2015. Det framkommer i en internutredning från Arbetsförmedlingen.

Mannen ska enligt utredningen ha utnyttjat sin maktposition som handläggare och övertalat en kvinnlig arbetssökande att följa med honom till hans sommarstuga i år. Till arbetsförmedlingens internutredare uppger kvinnan att hon försökt att avböja förslaget – men att hon inte vågat säga ifrån eftersom förmedlaren är en myndighetsperson.

►LÄS MER: 25-årig kvinna stämmer ex-chef på 7 miljarder

Vid ett tillfälle ska förmedlaren ha försökt ta på hennes kropp mot hennes vilja varpå kvinnan ska ha slagit sig fri genom att slå på hans bröstkorg. Mannen nekar till anklagelserna men Arbetsförmedlingens internutredare bedömer inte att hans version är trovärdig eftersom han tidigare varnats för ett liknande agerande 2011.

Då hade förmedlaren stämt träff med en kvinnlig arbetssökande i sin sommarstuga efter arbetstid. Syftet skulle då vara att undersöka kvinnans möjligheter till arbete. Men kvinnan motsatte sig förslaget och i stället träffades de i en offentlig miljö.

Arbetsförmedlingen har nu valt att bestraffa mannen med 30 dagars löneavdrag. Personalavdelningen kommer även att utreda möjligheterna att omplacera honom.

När Metro når mannen menar han att den första incidenten 2011 ”inte var jobbrelaterad” och om den andra anklagelsen från förra året säger han så här:

– Det är hennes version, det har inte varit på det viset som det beskrivs i internutredningen.

►LÄS MER: Jessica, 23: "Arbetsförmedlingen satte mig i vuxendagis"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott