Restiden kan komma att räknas som arbetstid.
Restiden kan komma att räknas som arbetstid.

Den tid det tar att åka till och från jobbet borde räknas som arbetstid för arbetare som inte har ett fast kontor, slår Europadomstolen fast. Detta för att värna om deras hälsa och säkerhet.

Domstolen menar att arbetare som inte har ett fast kontor, så som i vissa fall elektriker, försäljare eller olika omsorgsarbetare med flera, borde få betalat för dagens första och sista resa, till och från arbetet.

Beslutet fattades enligt domstolen för att skydda arbetarnas hälsa och säkerhet, enligt unionens direktiv för arbetstider, och att de alltså borde kunna ta betalt för restiden i vissa fall, skriver the Independent.

LÄS MER: Chefen fick hennes njure – gav henne sparken

Domen kommer från ett fall i Spanien, och där står bland annat: ”Det faktum att arbetarna börjar och slutar sina resor vid sina hem kan härledas direkt till beslutet från deras arbetsgivare att överge de regionala kontoren, och inte från arbetarnas egen önskan.”

I domen står också att arbetare inte ska behöva bära bördan av sina arbetsgivares beslut, och att EU-direktiven ska verka för att garantera arbetare en viss viloperiod.

LÄS MER: Chefen bjuder sina anställde på semester – åker de inte blir de utan lön

LÄS MER: Chefen bjöd 6 400 anställda – på semester i Frankrike

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik