Ett jobb som resande receptionist och eventansvarig med möjlighet att avancera och få ta mer ansvar. När Paula Hallgren lade ut annonsen om en ledig tjänst på sitt företag Modellab trodde hon att de unga skulle stå på kö för jobbet. Ansökningarna trillade in, men sedan tog det stopp. 

– Vi har haft annonsen ute i flera månader utan att hitta någon. Antingen vill de inte jobba alla helger eller så vill de inte sova borta från sin pojkvän eller kräver att ha semester vid en viss tidpunkt. Vad hände med "Jag gör vad som helst för ett jobb"?Jag är chockad, säger Paula Hallgren.

Lotta Björk, HR-direktör på McDonald har lång erfarenhet att att anställa unga, som tar sitt första kliv ut på arbetsmarknaden. Hon har delvis en annan upplevelse av den unga generationen. 

– De har en stark ambition och en vilja. De vill lära sig, utvecklas och ta ansvar. Men de har höga krav på att få jobba flexibelt, vilket passar oss bra.

Lotta Björk fick själv sitt första jobb på McDonalds för 25 år sedan.

– Den största skillnaden jämfört med min generation är att ungdomar i dag är duktigare på att ifrågasätta än min generation som bara gjorde allt enligt de regler som fanns. Det tvingar oss att fundera över varför vi gör på ett visst sätt. Kanske finns det ett annat som är bättre?

Hans Makander på Manpower upplever att det har skett en förändring i vad unga ser som ett attraktivt jobb. 

– De är lite annorlunda. Det är inte lika häftigt att resa och göra karriär längre. Man vill växa upp och skaffa villa, vovve och bil.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset