Fredrik Petterson, 25, har bara haft ströjobb sedan han gick ut gymnasiet. Nu sitter han på Lilla Torg i Malmö, iklädd  tomtedräkt, i hopp om att väcka potentiell arbetsgivares uppmärksamhet och intresse.
Fredrik Petterson, 25, har bara haft ströjobb sedan han gick ut gymnasiet. Nu sitter han på Lilla Torg i Malmö, iklädd  tomtedräkt, i hopp om att väcka potentiell arbetsgivares uppmärksamhet och intresse.
Kinga Lezanska Sjölin
Kinga Lezanska Sjölin

Han har jobbat som murare, målare och skådespelare men aldrig haft en fast jobb. 25-årige Fredrik har nu skapat sig Malmös mest uppmärksammade jobbannons.

– Nu sitter jag här på Lilla Torg tills jag fått ett jobb, säger han.
 
Iklädd tomtekläder och utrustad med skylt hoppas Fredrik Pettersson, som extraknäcker som tomte, väcka potentiella arbetsgivares uppmärksamhet.
– Jag har haft ströjobb sen jag slutade gymnasiet och nu har jag varit arbetslös i fyra månader. Jag får ingen hjälp från Arbetsförmedlingen med varken praktik eller kurser och känner att jag måste göra något för att slå mig fram, söker jag ett vanligt utannonserat jobb konkurrerar jag med tusentals andra, säger han.

Sedan gymnasiet har Fredrik jobbat som barnskötare, skådespelare, säljare, murare, målare samt med catering och på fritids. Sedan i måndags är han sin egen annons på Lilla Torg. 
– Jag hade gärna jobbat som barnskötare men problemet är att det är väldigt svårt att bli fast anställd. Man vet aldrig om man har jobb imorgon och man skickas mellan olika kommuner, det går inte att planera ett liv med ett sådant jobb, säger Fredrik som läst barn och fritid på gymnasiet.

Fredrik vill bara ha ”ett vanligt hederligt jobb”. 
– Jag vill ha råd att börja mitt liv, som det har sett ut hittills har jag inte ens haft råd att skaffa körkort, säger han.  
 

Arbetsförmedlingen bjuder in Fredrik

Ann Lindqvist, chef för Arbetsförmedlingen i Skurup, bjuder in Fredrik till ett personligt möte: – Han kan kontakta mig så sätter vi oss ner och diskuterar vad just han behöver hjälp med, säger hon till Metro.

Hon betonar att hon inte känner till Fredriks specifika fall och att hon bara uttalar sig generellt.

– Vi tittar på varje enskild individ och gör en bedömning av vad just den personen behöver hjälp med. Ibland anser vi att den arbetssökande kan fortsätta söka jobb i några månader innan vi går in med insatser.

Eftersom Fredrik fyllt 25 år faller han inte inom den så kallade ungdomsgarantin. Däremot kan arbetsförmedlingen erbjuda andra utbildningar.

– Men man kan aldrig få hjälp med körkort. Tidigare kunde man ta lastbilskort genom förmedlingen, men den branschen anses mättad, säger Ann Lindqvist.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset