Arbetsmiljöproblem är något som flera djursjukvårdare upplever, och stressen att hinna mycket märks av. Katten och djurskötaren på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.
Arbetsmiljöproblem är något som flera djursjukvårdare upplever, och stressen att hinna mycket märks av. Katten och djurskötaren på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.

Fyra av fem djurskötare upplever att de har en hög eller mycket hög arbetsbelastning, och 75 procent säger att det finns arbetsmiljöproblem, rapporterar SVT Örebro. ”Jag blir inte förvånad”, säger ett skyddsombud från fackförbundet Kommunal.

SVT Nyheter Örebro har tagit del av en ännu opublicerad enkätundersökning som gjorts av fackförbundet Naturvetarna. Enkäten är till för att spegla arbetslivssituationen och i den framgår att 75 procent av djursjukvårdare i Sverige anser att det finns arbetsmiljöproblem på deras arbetsplatser, skriver SVT Örebro.

– Jag blir inte förvånad. Det är precis den verklighet som jag jobbar med och motarbetar. Det är klart att arbetsgivaren också hjälper till. De har också börjat inse att det måste fungera bra på arbetsplatsen, säger Eva Björk som är skyddsombud på fackförbundet Kommunal till SVT Örebro.

►LÄS MER: Veterinärer larmar: Mopsar kan inte andas

Och arbetsplatserna får sig fortsatta kängor av djursjukvårdarna.  Även fast många svarar i enkäten att de är positiva till sina kollegor så finns det ändå problem dem emellan på jobbet.

– Blir min kollega sjuk så blir det mycket mer för mig att göra. Då måste jag både vara på polykliniken och på operationen samtidigt och det är lite svårt att dela sig. Jag tror att många upplever att man inte vill vara sjuk för att det då drabbar sina kollegor, säger djursjukskötaren Veronica Hollsten till SVT Nyheter Örebro.

►LÄS MER: Här är Sveriges värsta veterinärer

Det är inte bara djursjukvårdarna som upplever stressen, även hos svenska veterinärförbundet ska medlemmar hört av sig med arbetsrelaterade problem. Och stressen märks av inte bara hos medarbetare, utan även hos djurägare och framförallt djur, säger Veronica Hollsten till SVT Nyheter Örebro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Djur