Kyrkogården har stängts av för besökare under gravöppningen. Även luftrummet ovanför platsen är avspärrat.
Kyrkogården har stängts av för besökare under gravöppningen. Även luftrummet ovanför platsen är avspärrat.

Den 41-åriga kvinnan misstänks ha mördat sin pappa. Misstankar finns även om att hennes tidigare make inte dog en naturlig död.Nu har den 42-årige mannens grav öppnats, i ett försök att få reda på vad som egentligen hände honom, och kvarlevorna uppges vara "förhållandevis välbevarade".

Vid ungefär halv sju i morse inleddes gravöppningen vid Gustavsbergs kyrkogård utanför Stockholm. Kyrkogården var avspärrad och stängd för besökare. Även luftrummet ovanför platsen spärrades av.

– Det här är väldigt unikt. Det här ska ske med värdighet och det får ta den tid det tar, säger Anders Hedström, presstalesperson vid Västmanlandspolisen till TT.

Hittades drunknad

– Det har fungerat så bra som man hade kunnat önska. Stoftet har förts till Uppsala, och i morgon ska det vara en rättsmedicinsk obduktion som genomförs av två rättsläkare

säger åklagaren Johan Fahlander till Expressen.

Han uppger även att kvarlevorna, som ska ha varit "förhållandevis välbevarade", ska magnetröntgas under tisdagen.

I oktober fick polis och åklagare klartecken att öppna graven. Mannen hittades död i Hjälmaren i augusti förra året. Polisen inledde då ingen förundersökning om brott, men den senaste tidens händelser kring mannens tidigare hustru har skapat misstankar kring mannens död.

– Det är en mordutredning detta och det har inte skett en rättsmedicinsk obduktion. Det ska ske när man misstänker brott. Det här är en mer omfattande undersökning än när man inte har en brottsmisstanke, säger åklagaren Johan Fahlander till TT.

TT: Har det skett någon form av undersökning tidigare?

– Ja, det har det. Men jag vill inte gå in på vad som gjorts tidigare.

Han vill inte kommentera vilka specifika fynd som det letas efter under obduktionen.

Livförsäkring

I augusti i år hittades kvinnans pappa mördad och hennes mamma skadad i en sommarstuga vid Hjälmaren. Och sedan kvinnan och hennes 18-årige pojkvän blivit misstänkta för de brotten inleddes en förundersökning om mord angående makens död. En förundersökning om försök till grovt bedrägeri har också inletts och rör misstankar om att kvinnan ansökt om livförsäkring i makens namn, och även begärt ersättning från försäkringen. Ingen formell misstanke har riktats mot kvinnan kring ex-makens död.

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige pojkvän sitter häktade sedan den 2 september efter att ha gripits i Trondheim i Norge.

– Jag vill inte kommentera förhållandet mellan de här två olika undersökningarna. Men det sker kontinuerliga utredningsåtgärder och förundersökningen är inte avslutad ännu, säger Johan Fahlander.

Pavel Koubek/TT
Den 41-åriga kvinnan misstänks ha mördat sin pappa och försökt mörda sin mamma i en sommarstuga utanför Arboga i början av augusti. En tid senare väcktes också misstankar om att ett brott kan ligga bakom hennes exmakes död. Arkivbild
Claudio Bresciani/TT
Åklagarna hoppas med hjälp av gravöppningen att kunna reda ut vad som hänt exmaken, som hittades död i Hjälmaren förra sommaren.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset