Abeba Aregawi vill tävla för Sverige igen. Här under Finnkampen 2015. Arkivbild.
Abeba Aregawi vill tävla för Sverige igen. Här under Finnkampen 2015. Arkivbild.

Abeba Aregawi friades från dopningsanklagelserna, men stoppades från att delta i OS i Rio de Janeiro.Nu vill löparstjärnan tillbaka till Sverige, skriver Expressen. Förbundet ska träffa Aregawi i höst och diskutera kraven på henne.

Abeba Aregawi har tidigare sagt att hon respekterade friidrottsförbundets beslut att stoppa henne i OS, trots att dopningsärendet mot henne var nedlagt. Och VM-ettan på 1 500 meter 2013 vill tävla för Sverige igen.

Förbundskapten Karin Torneklint hoppas på ett möte med Aregawi i oktober. Det finns saker att reda ut:

– Våra krav är att hon ska genomgå vår antidopningsutbildning och det kommer vi att kräva av alla våra aktiva, och att vi säkerställer att hon har bra medicinsk support i Etiopien, säger Torneklint till TT.

– Jag vill också invänta hur Hammarby (hennes svenska klubb) och SOK (Sveriges olympiska kommitté) ställer sig, så hon är klar på vilket stöd hon får och får alla besked på en gång.

Etiopiskfödda Aregawi bor och tränar mest i Addis Abeba. 26-åringen är svensk medborgare sedan sommaren 2012, men tävlade för Etiopien i London-OS samma år och började tävla för Sverige den hösten.

Aregawi lämnade ett positivt dopningsprov utanför tävling i Etiopien i mitten av januari. Provet hade spår av meldonium, ett preparat som förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller och blev förbjudet den 1 januari. Den 29 februari stängdes hon av tills vidare av Svenska friidrottsförbundet. Men oklarheter kring hur länge meldonium kan spåras gjorde att Aregawi liksom många andra i samma situation friades helt. Hon stoppades dock från att tävla i OS.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset