Demonstration för legalisering av abort i Buenos Aires 2014. Bilden är en arkivbild.
Demonstration för legalisering av abort i Buenos Aires 2014. Bilden är en arkivbild.

I dagsläget är abort endast tillåtet ifall kvinnan har blivit våldtagen eller om graviditeten utgör en fara för hennes liv. Nu ska kongressen se över lagen.

Efter att tusentals människor i Argentina krävt en diskussion om legalisering av abort på sociala medier ska kongressen nu debattera om frågan. 71 ledamöter har skrivit under ett förslag där de yrkar för en debatt, rapporterar SR.

LÄS MER: 6 saker alla borde veta om aborter

En majoritet av argentinare är för fri abort, men trots det är frågan fortfarande känslig. Detta grundar sig delvis i att landet är djupt katolskt. President Mauricio Macri är en uttalad abortmotståndare, men även han välkomnar debatten.

– Vi må ha olika åsikter om mycket, men vi är eniga om att den här frågan måste diskuteras – den är central både för kvinnor och för den argentinska sjukvården, säger Brenda Austin från högerpartiet Union Civica Radical, som ingår i president Maurico Macris regeringskoalition, till SR.

LÄS MER: Det föds färre barn med Down syndrom – fler aborteras

Victoria Donda, ledamot för vänsterpartiet Libres del sur, är en av de ledamöter som har skrivit under förslaget angående att legalisera abort.

– De som är emot det här lagförslaget är inte för livet, de är för illegala aborter, för det är det argentinska kvinnor tvingas till i dag. De fattiga kvinnor som inte kan betala för en säker abort riskerar livet med dagens lagstiftning, säger Victoria Donda, ledamot för vänsterpartiet Libres del sur till SR.  

LÄS MER: Chile säger ja till abort i vissa fall

Påve Franciskus, som är argentinare, har opponerat sig mot lagförslaget. 

Abort i Argentina

I dag är abort endast tillåtet i Argentina efter en våldtäkt eller om kvinnans liv är i fara.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om argentina abort