Arlas vd Henri de Sauvage.
Arlas vd Henri de Sauvage.

Sveriges mjölkbönder har det svårare än någonsin. Trots det kan nu SVT:s Uppdrag granskning ikväll avslöja att Arlas chefer spenderat böndernas pengar på sprit, cigaretter, resor och krogbesök.

Det kommer närmast dagligen rapporter om hur Sveriges mjölkbönder går på knäna, och det är för många bönder allt svårare att få verksamheten att gå ihop. Utåt sett har kooperativet Arlas ledning gått ut med att de varit medvetna om det och att inga onödiga utgifter förekommer. Men så ser inte verkligen ut, enligt SVT:s Uppdrag granskning som sänds ikväll.

► LÄS MER: Veganen: Bojkotta de svenska mjölkbönderna
 

Uppdrag gransknings genomgång visar att flera tjänstemän och chefer inom Arla har haft företagskort som de använt till privata inköp. Det har rört sig om allt från sprit, kläder och leksaker till tiotusentals kronor i taxiresor. Arlas vd Henri de Sauvage ska ha låtit kooperativets pengar, som kommer från bönderna, användas för att betala sin hustrus resa till Paris. Arla ska också ha bjudit på en lyxig bankett på Grand Hotel som kostat 150 000 kronor.

– Det är mjölkbönderna som får betala med sina gårdar, de som faktiskt får ge upp dem som går till auktion, säger den före detta Arla-mjölkbonden Johanna Karlsson till SVT.

Henri de Sauvage försökte krishantera med en debattartikel i Dagens industri och i en intervju med Uppdrag granskning berättar han att Arla ska ha stramat upp sina regler kring företagskortet. Trots det bjöd Arla in 200 ICA-handlare och anställda på en lyxmiddag efter att regelförändringen. Kunder och chefer på Arla ska dessutom ha bjudits på en exklusiv golfturnering och fått golfutrustning för tusentalskronor.

Arla är arrangerat som ett kooperativ och ägs av 12 629 mjölkbönder i sex europeiska länder. 

► LÄS MER: Mjölkbönderna åker inte räkmacka – de går på knäna

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset