Generalmajor Anders Brännström drar paralleller till 1930-talet.
Generalmajor Anders Brännström drar paralleller till 1930-talet.

I det interna dokumentet slår Försvarsmaktens arméchef fast att ”Sverige kan vara i krig inom några år”. ”Det handlar om att förbereda sig på det värsta”, säger generalmajor Anders Brännström till Aftonbladet.

Försvarsmaktens arméchef, generalmajor Anders Brännström, konstaterar i ett internt dokument att Sverige kan vara i krig inom några år.

Det är i en broschyr som skickats ut inför Markstridsdagarna i Boden i Norrbotten som påståendet läggs fram.

LÄS MER: Professorn: Tredje världskriget har redan börjat

”Det omvärldsläge som vi upplever och som också framgår av inriktningsbeslutet leder till slutsatsen att vi kan vara i krig inom några år. För oss inom armén gäller att med all kraft vi kan uppbringa genomföra det som framgår av de politiska besluten”, står det bland annat i dokumentet enligt   Expressen.

Det säkerhetspolitiska läget i Europa och världen – med oroligheter i Ryssland och Ukraina samt terrorgruppen IS – ligger till grund för Anders Brännströms slutsats.

– Man kan dra paralleller till 1930-talet. En stor osäkerhet och en stor dynamik som sedan ledde till att det blev ett stort krig. Den gången lyckades vi hålla oss utanför. Det är inte alls säkert att vi lyckas den här gången, säger arméchefen enligt Aftonbladet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik