Lizzie Armitstead. Arkivbild.
Lizzie Armitstead. Arkivbild.

Den svenska cykelstjärnan Emma Johansson är kritisk till att den regerande cykelvärldsmästaren Lizzie Armitstead får tävla i OS, trots tre missade dopningstester det senaste året.Armitstead försvarar sig."Jag var väldigt naiv", säger hon.

Tre missade doppningstest ger automatiskt en dopningsavstängning. Men idrottens skiljedomstol Cas friade Armitstead för att dopningskontrollanterna inte gjorde tillräckligt för att få tag på brittiskan när hon uteblev första gången från ett test, i samband med tävlingar i svenska Vårgårda i fjol.

Att Armitstead inte bestred anklagelsen redan i fjol förklarar hon med att hon inte ville distraheras inför VM.

"Det var ju första gången. Och jag hade ingen att rådfråga, jag var väldigt naiv", säger hon i ett skriftligt uttalande till brittiska medier.

Sjukdom i familjen

Andra gången hon uteblev från ett test säger hon beror på att hon skrivit fel i ett formulär var hon skulle befinna sig, och den tredje gången ska ha handlat om att hon tvingats göra en sen ändring av resplanen på grund av allvarlig sjukdom i familjen.

"Det smärtar att någon ifrågasätter mina prestationer. Jag hatar dopade idrottare och vad de gjort för sporten", säger Armitstead.

Armitstead kan nu ställa upp i OS, där hon är en av Emma Johanssons tuffaste konkurrenter i linjeloppet.

"Slarvigt och konstigt"

Och det svenska medaljhoppet är kritisk till Armitsteads agerande.

– Hon tycker så klart att det här är slarvigt och konstigt, att en så professionell åkare inte har koll på grejorna, säger Johanssons tränare och make Martin Vestby till Expressen.

– Man kan alltid missa ett test. Det är mycket att hålla reda på och man kan ha otur. Men missar man två test, då missar man inte ett tredje. Då är man nervös och gör allting för att hålla ordning på det här. Jag tycker att det är extremt dåligt av henne, säger Vestby.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset