Aron Anderson lever som äventyrare och blev 2013 den första personen som bestigit Kebnekaise med rullstol. Nu har han genomfört sitt senaste projekt – att bestiga norska Trolltunga 1 100 meter över havet.

När Aron Anderson var 9 år opererades han för cancer och blev rullstolsburen. Idag lever han ett liv som äventyrare. 2013 blev han den första personen som bestigit Kebnekaise med rullstol, och sedan dess har han hunnit med allt från Svensk klassiker till Vätternrundan.

– Jag har hållit på med friidrott hela mitt liv och levde som proffs i några år. Jag satsade på Paralympics i London 2012 när jag plötsligt fick ont i min höft. Man konstatera att det enda som kunde göras var att operera. I samband med det insåg jag att jag inte kan fortsätta med friidrotten eftersom jag tappade rörligheten i höften. Då blev jag utmanad att bestiga Kebnekaise av en kompis och insåg att det skulle vara riktigt kul att åka runt och göra äventyr. Tanken var att jag skulle kunna leva på det, så jag hittade sponsorer och började föreläsa, säger Aron till Metro.

► LÄS MER: Han blev först upp för Kebnekaise i rullstol

Idag lever Aron Anderson som äventyrare på heltid. Och nu har han genomfört sitt senaste projekt, att bestiga den 1 100 meter höga stenformationen Trolltunga vid Ringedalsvatnet i Norge.

– Det var så vackert där uppe. Hela fjällandskapet och sjön som var så otroligt vacker. Men jag måste erkänna att jag var otroligt trött. Det tog lång tid att ta mig dit, det var riktigt tufft och jobbigt. Man fick lite lätt svindel att sitta där uppe, det är många meter upp.

När Aron inte äventyrar föreläser han. Och äventyren kombineras ofta med stora välgörenhetsinsamlingar. När Aron genomförde Svensk klassiker 2014 samlade han in närmare 500 000 kronor till Barncancerfonden.

Att ha bestigit Trolltunga innebär dock inte slutet på Arons äventyr. Redan senare i sommar ska han ge sig ut på ett nytt projekt.

– Sommarens stora mål är att simma från Finland till Sverige, från Åland till Grisslehamn genom att korsa Ålands hav, säger Aron.

► LÄS MER: Sanne, 29, var nära att stressa ihjäl sig – flyttade till Filippinerna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset