Nästan 40 år tog det för skidbyarna på varsin sida bergen att förenas i ett system.

Arosa och Lenzerheide är för många fortfarande något av en gömd juvel i det allra mest magiska vinter-Schweiz. Den hypermoderna kabinbanan som numera förbinder höghöjdsbyarna här i regionen Graubünden har skapat ett storslaget skidlandskap.

Nästan 40 år tog det förs kidbyarna på varsin sida bergen att förenas i ett system.

Ett skidsystem, men två sinsemellan helt olika temperament. Det märks redan vid ankomsten. Till Lenzerheide anländer man med den nästan på sekunden punktliga postbussen från Graubündens största stad Chur. Till Arosa färdas man mer flärdfullt och dramatiskt: med ett Ferrarirött tåg som romantiskt ringlar sig upp genom de mäktiga bergsmassiven och det snötunga granlandskapet mot imponerande 1 800 meters höjd.

Arosa Lenzerheide kan vara ett av Schweiz minst omskrivna men mest intressanta områden för vintersport. Men 225 kilometer pist och 45 liftar mot toppen på 2 865 meter avslöjar bara halva sanningen. För det här är egentligen den perfekta kombinationen av två vintersemestrar i en.

Arosa i vackraste vinterskrud.

Börja i Arosa, en klassisk kurort sedan slutet av 1800-talet. Kantonen Graubünden med sin klara, höga alpluft har kurerat både känd och okänd. Thomas Mann satt inlindad i filtar på en altan i grannbyn Davos och författade sitt mästerepos Bergtagen. Sherlock Holmes skapare Conan Doyle var betydligt piggare när han drog på sig ett par norska skidor och susade hit från Davos. Lunchen intogs med några lokala guider på Arosas första hotell, Seehof.

Än idag gnistrar det till, likt snökristallerna på toppen Weisshorn, av en sorts glamourös gammellyx om Arosa. Byns starka personlighet känns så fort man sätter fötterna mot den snöiga perrongen, eller tar en slädtur med häst till hotellet. Här finns rum för förnäma hotell som femstjärniga Kulm eller Tschuggen med sitt wellness-tempel skapat av Schweiz stjärnarkitekt Mario Botta, men även charmigt småskaliga hotell som det uppdaterade Seehof. För att locka gäster som nödvändigtvis inte trängs på två smala eller en bred bräda att attraheras av alpvärlden lockar både familjär kälkåkning och mer hovsam hästkapplöpning på sjön Untersee. Senaste lockropet är Ice Snow Football. Det är där, efter vänskapsmatchen mellan Schweiz och Nederländerna, vi möter en upprymd turistchef i ett värmande tält.

»Det här är sjunde gången som vi arrangerar det inofficiella Football World Cup on Snow. Er gamla stjärna Stefan Schwarz var också här som en av All-Star Team. Vi ser gärna Arosa som en sympatisk familjedestination; mormor vintervandrar medan barn och barnbarn åker skidor – och så kan hela familjen stråla samman över en lunch på en intim bergskrog« säger Pascal Jenny.

En av dessa samlingsplatser är Carmenahütte. Vid den mycket frekventerade utomhusbaren halvligger pausande skidåkare i solstolar och dåsar. I Arosa går det mesta kort sagt lite långsammare än i Lenzerheide. Turen tar tre minuter, men för skidbyarna på varsin sida bergen tog det nästan 40 år att gå från tanke till handling. Vi stiger in i kabinen Urdenbahn, som gjort Arosa Lenzerheide till östra Schweiz största skidområde, och glider ut i de storslagna viddernas pister på väg ner mot 1 500 meter och livet i det lite yngre och sportigare Lenzerheide.

Njutfullt höghöjdsliv på Carmenahütte.

Kurhaus blev ortens första hotell redan 1882, och här varar också partyt som längst. Diskoteket Cinema Music Club öppnar strax före midnatt, samtidigt som sänglamporna släckts i grannbyn. Kurhaus har nyligen fått nya ägare inför kommande vintersäsong, men det är främst tack vare syskonen Giancarlo och Andrea Pallioppi som hotellet dragit till sig sina hängivna gäster och blivit en av de schweiziska skidsystemens mest minnesvärda magneter.

»Redan playboyen Günter Sachs och Brigitte Bardot festade loss här i slutet av 1960-talet. Sedan hamnade Kurhaus i dvala under lång tid«, säger Andrea som efter elva års hårt arbete på Kurhaus nu är redo för nya utmaningar i trakten. Alla de individuellt inredda rummen saknar wifi. Det var ett högst medvetet val av syskonen Pallioppi som önskade att gästerna hellre möts och umgås i lobbyn och biblioteket.

Öppnar man sedan dörrarna till yttervärlden väntar bland annat det nyöppnade vinoteket Cantina Brancaia längre ner på samma gata, och alldeles i närheten även en av de mest unika krogupplevelserna. Scalottas Terroir skapar en mycket finkalibrig tolkning av traktens rustika så kallade alpine cuisine – allt under ledning av kökschefen Hansjörg Ladurner och ackompanjerat av kantonens ofta pinot noir-betonade viner från trakterna av Chur.

Dagen därpå stöter vi på erfarne skidläraren Arno Loosli vid bardisken utanför bergsrestaurangen Motta Hütte. Hit kommer han så ofta som möjligt för husets minst sagt mättande crèmeschnitte.
»Tack vare tåget har Arosa alltid varit mer berömt än Lenzerheide, men med den nya kabinen blir hela området ännu mer internationellt attraktivt. Jag kom själv upp hit på vintersemester för 45 år sedan. Jag kom aldrig ner igen« säger Arno.

Bli inte överraskad om du ser världens kanske bästa tennisspelare, Roger Federer slå sig ner bredvid vår bakelseälskande skidguide. Den hårdslående stjärnan har byggt sig en bergsvilla i Valbella utanför Lenzerheide för att hinna umgås med familjen, finna friden och vässa formen. Vi förstår honom så väl.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset