Uppsala ska se över AI.
Uppsala ska se över AI.

Uppsala ska undersöka ifall tänkande datorer kan hjälpa sjukvårdens larmcentral att avgöra om en ambulans ska skickas eller inte.

Artificiell intelligens testas i flera olika organisationer runt om i världen. Nu ska Uppsala se över ifall det går att applicera på sjukvården, rapporterar SR.

– Det här beslutet som kommer från den artificiella intelligensen ska ju stödja sköterskan att få ett mer säkert beslut så att marginalen inte blir för liten, säger Hans Blomberg, medicinskt ansvarig läkare vid larmcentralen, till SR.

LÄS MER: Nej, Apple spionerar inte på dina BH-bilder

När någon ringer till larmcentralen skriver en sjuksköterska upp vad som har hänt, personens tillstånd, eventuella sjukdomar och sjukdomshistoria i en dator som jämför situationen med liknande incidenter. Med hjälp av den artificiella intelligensen ska sjukvårdspersonalen vid larmcentralen kunna göra mer exakta bedömningar. Men sjuksköterskan kommer fortfarande ha det yttersta ansvaret.

– Det handlar ju om att få patienten till rätt vårdnivå så fort som möjligt. Dels för patientens egen skull så att man får vård så fort det går och dels för att vi utnyttjar våra resurser så effektivt som möjligt, säger Hans Blomberg till SR.

LÄS MER: AI kommer att skaka om världen

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset