Artisten och producenten Pernilla Andersson var Sveriges första stora kvinnliga musikproducent. Men på Grammis presenterades hon som fiskare. ”Otroligt förminskande” skriver hon i ett upprört inlägg på Instagram.

Nu kommer Pernilla Andersson bojkotta Grammis.

Pernilla Andersson skulle presentera de nominerade i kategorin Årets producent på Grammisgalan under onsdagseftermiddagen. När hon klev in på scenen fick hon själv en presentation:

”Fiskare, grammisnominerad, student vid Kungliga musikhögskolan, student vid Balettakademien, melodifestivalendeltagare”.

På sitt Instagramkonto ryter hon nu ifrån mot galan och presentationen.

”Det var viktigare att presentera mig som fiskare (?!), melodifestivaldeltagare och student vid Balettakademien (några månader -93) än som Sveriges första kvinnliga producent (2002, Capitol) eller som den enda kvinna som fått producentpris av George Martin", skriver hon bland annat i inlägget.

►LÄS MER:  Seinabo Sey fick årets pop-Grammis

Pernilla Andersson är också kritiskt till att gick in till låten ”Come togheter” med Beatles, istället för någon av sina egna låtar och hon kommer att bojkotta Grammisgalan i forsättningen.

”När de flesta artister gick in till sin egen musik så kunde tydligen Grammis inte hitta en enda låt i min snart 17 åriga karriär som dög att gå in till. Så jag fick gå in till Come Together av Beatles. (Bra låt men alltså...). Otroligt förminskande. Och ja. Jag är ledsen. Jag kommer inte gå på Grammis igen.”, skriver hon vidare i inlägget.

Under prisutdelningen passade Pernilla Andersson även på att markera mot mansdominansen som var tydlig i kategorin årets producent genom att säga ”De nominerade männen i årets producentkategori är…”, vilket drog både applåder och jubel.

Varken Ifpi, som arrangerar Grammis, eller Pernilla Andersson vill kommentera händelsen närmare. 

►LÄS MER:  Silvana Imam är årets artist

Jag vet att det är direkt dumt att skriva detta när jag släpper album om en vecka. Men det kan inte hjälpas. Grammis. Jag presenterade årets producent, enbart manliga nomineringar (såklart, naivt nog tänkte jag att det var coolt att de valde en kvinnlig producent som utdelare). Men. Det var viktigare att presentera mej som fiskare (?!), melodifestivaldeltagare och student vid Balettakademien (några månader -93) än som Sveriges första kvinnliga producent (2002, Capitol) eller som den enda kvinna som fått producentpris av George Martin. Och när de flesta artister gick in till sin egen musik så kunde tydligen Grammis inte hitta en enda låt i min snart 17 åriga karriär som dög att gå in till. Så jag fick gå in till Come Together av Beatles. (Bra låt men alltså...) Otroligt förminskande. Och ja. Jag är ledsen. Jag kommer inte gå på Grammis igen. Grattis ändå Oddjob, Amason och alla andra kollegor till mycket välförtjänta priser. Gick av scen, in i en taxi och drog hem till Sixten. Skippar middagen på Operakällaren och känner ändå glädjen i den applåd som helt spontant kom i salongen då jag sa: "de nominerade MÄNNEN i kategorin årets producent...." #2016 #kvinnligaproducenter

Ett foto publicerat av Pernilla Andersson Dregen (@pernillaanderssondregen)

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset